Alla-putryna, czyli mięsa zapiekane w cieście. Wędzone szynki, jagnięta, jaja i chleb w koszyczku wielkanocnym. Woły, cielęta, indyki, kapłony, kury, kurczaki, cietrzewie, kuropatwy, koźle jarząbki, gęsi, gołębie, kaczki, zające, głuszce. Wreszcie bianka i kołacze.
Jakie było symboliczne znaczenie tych potraw?
W jakim stopniu zostały one ukształtowane przez modę?
O wielkanocnym menu króla Zygmunta III Wazy opowiadał w "Drodze przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
25:39 Dwójka droga przez mąkę 9.4.2023.mp3 Prof. Jarosław Dumanowski o wielkanocnym menu na dworze króla Zygmunta III Wazy (Droga przez mąkę/Dwójka)
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Autor programu Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto w audycji: recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie pojawia się utwór muzyczny z krótkim omówieniem - jego autorski wybór "pasuje" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego poruszanego w programie.
Łukasz Modelski jest historykiem sztuki specjalizującym się w epoce średniowiecza. Przez większość życia zawodowego pracuje jako redaktor.
Jest autorem kilku zbiorów wywiadów. Jak przekonuje, z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę, a spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Data emisji: 09.04.2023
Godz. emisji: 11.00
mo/pg