Żarłoczny włoski kompozytor

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2013 13:34
Przyciężkie metafory, dziwaczne skojarzenia i rzekoma poezja – kogo charakteryzują? Pewnego kompozytora i wielkiego żarłoka, Gioacchina Rossiniego.
Audio
  • Droga przez mąkę: 20 kotletów Gioacchina Rossiniego
Gioacchino Rossini, 1865
Gioacchino Rossini, 1865Foto: Wikipedia/domena publiczna

Stendhal mówił o nim, że w wieku 29 lat był "enorme". Potrafił zjeść 20 kotletów, jak mówi niepotwierdzona, ale prawdopodobna anegdota. O jego nieposkromionych oraz znajomości z  wielkim francuskim szefem Marie-Antoinem Carême, mówią Leonardo Masi i Alfredo Boscolo, muzycy, historycy i kucharze. Podają przepis na filetto alla Rossini, włoskiej wersji słynnych caremowskich torunedo.

Ponadto Tomasz Kolecki Majewicz, wielokrotny mistrz polski sommelierów, opowiada o piemonckim Darmagi z 1982 roku.

Zobacz więcej na temat: kulinaria
Czytaj także

"Kuchnia Dantego", czyli gotowanie ze szczyptą recytacji

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2013 18:32
Dwóch Włochów otoczonych nimbem chwały swoich doktoratów stanęło przy garnkach. Wydaje się, że to nieunikniony los, czekający każdego Włocha na obczyźnie. O swojej latającej kuchni opowiedzieli w Dwójce.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Starsza pani, wino i krzepiący omlet

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2013 11:36
W książce "Wtajemniczenia" Michała Komara sędziwa Pani E. wraz z zapraszanymi gośćmi rozprawia o teatrze, literaturze, sztuce, filozofii, obyczajach i swoim długim życiu. My z autorem tej smacznej powieści rozmawialiśmy o kulturze rozmów przy stole.
rozwiń zwiń