Wiener Kaffeehaus to austriacki kulturowy idiom i osobne universum. Stefan Zweig pisał, że to rodzaj demokratycznego klubu, dostępnego za niewielką filiżankę kawy. Znawczyni kuchni austriackiej Wanda Klenczon dodawała w audycji "Droga przez mąkę", że Austriacy lubują się w kawie z mlekiem bądź z bitą śmietaną: - Podobno kiedyś w słynnej kawiarni Herrenhof pracował kelner, który opracował sobie wzornik 20 odcieni kawy. Zamawiało się tam numerki. Rozmaitość napojów kawowych w Wiedniu jest fascynująca - podkreślała.
Co ciekawe turysta, który trafi do klasycznej austriackiej kawiarni, a tych w samym Wiedniu jest około 150, może mieć problem z właściwym rozpoznaniem nazw kaw zamieszczonych w menu.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej)
Data emisji: 30.05.2015
Godzina emisji: 11.30
bch/mc