Rok Moniuszki w Polskim Radiu
W XIX wieku na wiejskich dworach dzieci usadzano przy innym stole niż dorosłych. Agnieszka Kręglicka podkreśliła, że serwowane tam jedzenie było dość monotonne i w sumie mało zdrowe. - Odradzano podawanie jarzyn i wszelkiej surowizny. Podawano kaszki, mięso drobiowe i rosołek. Można była na tym przetrwać klika lat w oczekiwaniu na dopuszczeni do stołu rodziców.
Restauratorka dodała, że w przypadku rodziny Moniuszków karmienie dzieci było istotnym tematem, bo mieli oni ich aż dziesięcioro.
W audycji rozmawialiśmy o tym, dlaczego jedzenie samego chleba było dzieciom odradzane. Mówiliśmy też o sposobach na jajka, śmietankę do kawy, a także wyjaśniliśmy, czym były śliwki na rożenku i co skrywała apteczka.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Agnieszka Kręglicka
Data emisji: 16.11.2019
Godzina emisji: 10.00
"Moniuszko w kuchni" A.Kręglicka i M. Gmys