XIX wiek, Polska i fabryka czekolady

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2021 07:00
Dziewiętnastowieczne pracownie mistrzów cukiernictwa, dawne manufaktury czekolady, gabinety warszawskich fabrykantów, hale fabryczne.
Sklep firmowy E. Wedel
Sklep firmowy E. WedelFoto: NAC

Posłuchaj
26:31 2021_11_08 21_30_30_PR2_Rzeczypospolite.mp3 XIX wiek, Polska i fabryka czekolady (Rzeczypospolite/Dwójka)

Kulisy powstania i rozwoju znanej firmy cukierniczej opisuje w książce "Wedlowie. Czekoladowe imperium" dr Łukasz Garbal. To jednak także podróż po historii Polski oraz opis zachodzących w tym czasie przemian społecznych i politycznych.

***

Tytuł audycji: Rzeczypospolite

Prowadził: Antoni Dudek

Gość: dr Łukasz Garbal (autor książki "Wedlowie. Czekoladowe imperium")

Data emisji: 8.11.2021

Godzina emisji: 21.30

Czytaj także

Łukasz Garbal: Wedlowie byli migrantami ekonomicznymi

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2021 17:58
- Ówczesna Warszawa przyciągała migrantów ekonomicznych. Wielu cukierników było pochodzenia niemieckiego czy szwajcarskiego, jak rodzina Blikle. W Berlinie wtedy zaczynał się kryzys, a Karl Wedel liczył na to, że będzie mógł robić lepsze interesy nad Wisłą. Tak też się stało - mówił w Dwójce Łukasz Garbal, autor książki "Wedlowie. Czekoladowe imperium".
rozwiń zwiń