Miniserial o Gioacchino Rossinim

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2021 11:00
Dwa kolejne spotkania z Waldemarem Malickim poświęcone zostały postaci Gioacchino Rossiniego i jego pozaoperowej twórczości.
Gioachino Rossini
Gioachino Rossini Foto: Shutterstock/Olga Popova

Posłuchaj
118:04 2021_11_27 10_00_08_PR2_Upior_w_Eterze.mp3 Waldemarem Malickim o postaci i twórczości Gioacchino Rossiniego (Upiór w eterze - Waldemar Malicki Show/Dwójka)

 - Gdyby w XIX wieku istniała lista przebojów, na pewno okupowałyby ją jego utwory - zapewnia Waldemar Malicki. 

Zobacz wideo:

[YouTube Program 2 Polskiego Radia]

***

Tytuł audycji: Upiór w eterze - Waldemar Malicki Show

Prowadził: Waldemar Malicki

Data emisji: 27.11.2021

Godzina emisji: 10.00

Czytaj także

Anna Radziejewska: to nagranie "Cyrulika" wywołuje mój uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2019 17:00
- W tej interpretacji opery Gioacchino Rossiniego jest rodzaj gigantycznej swobody i nonszalancji. Słuchając tego nagrania, śmieję się od początku do końca - znakomita śpiewaczka opowiadała w Dwójce o swojej ulubionej wersji "Cyrulika sewilskiego".
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Tajemnice kuchni mistrza Rossiniego". Od komponowania do gotowania

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2021 11:30
- Gioacchino Rossini specjalizował się w różnych rodzajach mięs. Do dziś słynne są filety wołowe à la Rossini. Na całym świecie przywołuje się to jako recepturę mistrza. My również przywołujemy filety wołowe w naszej sztuce. Gdy spektakl był grany na żywo, można było nawet dostać przepis - mówiła w "Poranku Dwójki" Natalia Babińska, reżyserka spektaklu operowego "Tajemnice kuchni mistrza Rossiniego".
rozwiń zwiń