- Barwy mają swoją moc, ale każdy może mieć związane z nimi własne skojarzenia.
- Widzenie kolorów to jest widzenie fali świetlnej, która ma swoją częstotliwość i długość.
- Ulubionym kolorem większości osób jest niebieski. Kolor czerwony to siła i moc, energia. Zieleń nas uspokaja.
- Wyjątkową barwą jest czerń. Możemy się za nią schować, ale też zwrócić czyjąś uwagę.
- Kolory dobierane do wnętrz są uzależnione od miejsca na kuli ziemskiej, w którym mieszkamy.
- Mało jest niebieskich produktów spożywczych, ale niebieski jest chętnie stosowany w komunikacji spożywczej. Najchętniej zaś zjemy w otoczeniu pomarańczowego.
Marek Borowiński autor książki "Doktor kolor" do studia Czwórki przybył ubrany na granatowo. Wybrał kolor elegancki, dostosowany do spotkania w mediach, jednak, jak zdradza, bardzo też lubi wszelkie odcienie niebieskiego.
Kolor to światło
- Lubię niebieski, błękitny. To też jeden z najbardziej ulubionych kolorów w ogóle - przyznaje w rozmowie z Weroniką Puszkar. - Widzenie kolorów to jest widzenie fali świetlnej, która odbita od danego przedmiotu, np. marynarki, koszuli, mebla, owocu, wpada do naszego oka. Każdy kolor ma swoją częstotliwość, swoją długość fali świetlnej. Niebieski postrzegamy bardzo dobrze.
Odcieni błękitu używają też liczne stacje telewizyjne. Często wybierają go na tło swoich programów. Okazuje się, że niebieski dobrze komponuje się z kolorem ludzkiej skóry.
- Zupełnie inaczej odbieramy czerwony. To kolor energii, mocy. Badania wykazały, że odbierając kolor czerwony, mocniej bije nasze serce, ciśnienie krwi wzrasta, częściej mrugamy powiekami - wyjaśnia Marek Borowiński. - Ta barwa też jest wykorzystywana w codziennym życiu, np. w tym kolorze są awaryjne lampki w samochodzie, światła uliczne.
19:59 czwórka czwóka do piątej 06.09.2023.mp3 O kolorach i tym, jak je odbieramy, opowiada Marek Borowiński (Czwórka do piątej/Czwórka)
Wyszczuplający urok czerni
Chętnie każdy z nas chowa się za gamą barw, w których czujemy się bezpiecznie, które znamy. Jednym z często wybieranych kolorów jest czerń. - Ona jest magią i połączeniem wszystkich kolorów - wyjaśnia gość Czwórki. - Jeśli weźmiemy światła kolorów: czerwonego, niebieskiego i żółtego, to powstanie biel, a jeśli zmieszamy te kolory, to powstanie czarny. Mówi się, że czarny to kolor idealny:
- możemy za nim schować swoje niepokoje i frustracje
- ale też zwrócić na siebie uwagę.
Kolory wpisywane są też w pewne kody kulturowe. Często kolor czarny oznacza elegancję. Jest też kolorem, którym ukrywamy mankamenty urody. Nie bez powodu mówi się, że czerń wyszczupla.
Kolor czarny w ubiorze wybierany jest dużo częściej niż jakikolwiek inny kolor. Marek Borowiński zaznacza, że ma to związek z naszym gustem, ale też ofertą sklepów - dużo trudniej będzie nam się ubrać na żółto.
Zielony to emocje
- Czerwony jest najsilniejszym kolorem na kole barw. Po jego przeciwnej stronie jest zielony, kolor dopełniający czerwień - mówi gość Czwórki. - Zielony ma uspokajającą falę świetlną, wyciszającą, relaksującą.
Kolor zielony często używany jest do malowania ścian gabinetów dentystycznych, szpitali, pokojów wyciszenia. Często towarzyszą mu błękit i biel.
Jak pomalujesz ściany, zależy od tego, gdzie mieszkasz
Dobierając kolory do swoich wnętrz, czasem kierujemy się modą. Jednak to, w jakim miejscu na kuli ziemskiej mieszkamy, silnie determinuje nasze wybory. - Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego wolą do wnętrz kolory chłodniejsze, bo u nich przez większość roku jest cieplej. My, Polacy, wolimy bardziej ciepłe barwy - opowiada Marek Borowiński. - Ciekawostką jest, że zawsze jednak wybieramy chłodną biel, z domieszką błękitnego. Francuzi często decydują się na biele pudrowane, u nas nie są one zbyt popularne.
Różne kultury nadają kolorom własne znaczenia. Na Bliskim Wschodzie biel jest kolorem żałoby.
Niebieskiego nie jemy
Kolor to, obok smaku, czynnik, który znacząco wpływa na dokonywany przez nas wybór potraw. Chętnie sięgamy po dania pełne barw albo te, których kolor nam się dobrze kojarzy. - Na naszych talerzach rzadko gości niebieski. Są borówki amerykańskie, kolor niektórych ryb wpada w błękit, jest niebieski odcień w serach pleśniowych albo niebieskie lody - wymienia ekspert. - Dużo częściej spotykamy niebieski i jego odcienie w komunikacji branży spożywczej. Ten kolor kojarzy się ze świeżością jogurtów, serów.
Jeśli zaś mamy w planach otworzyć restaurację, to warto pamiętać o barwie pomarańczowej. Udowodniono, że z pewnością zamówimy więcej, a może i zjemy więcej, w miejscu, gdzie ten kolor będzie widoczny. - To może być pomarańczowa ściana, karta menu - zdradza gość Weroniki Puszkar. - W pomarańczowym chce nam się jeść.
***
Tytuł audycji: Czwórka do piątej
Prowadzi: Weronika Puszkar
Gość: dr Marek Borowiński (autor książki "Doktor Kolor")
Data emisji: 06.09.2023
Godzina emisji: 14.15
pj