Tajemnice pizzy. Czym rzymska różni się od neapolitańskiej, a ta od sycylijskiej?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 12:35
Pizza to włoski przysmak, który zna cały świat. Myli się jednak ten, który myśli, że ma ona tylko jedną odsłonę. Trzy składniki - ciasto, sos i ser w każdym regionie mają swoje tajemnice - w "Podano do stołu" spróbujemy je odkryć. 
Czym rzymska pizza różni się od tej z innych regionów Włoch?
Czym rzymska pizza różni się od tej z innych regionów Włoch?Foto: Andrey_Popov/shutterstock

W pierwszej godzinie audycji poszukamy pizzy idealnej. Ten pszenny placek z dodatkami znany jest w każdym zakątku naszego globu. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych doczekał się wielu odmian. Występuje w wersji okrągłej, prostokątnej, na grubym lub na cienkim cieście, z sosem pomidorowym bianco lub bez sosu, z mięsem, z owocami morza, w wersji wege, z miksem różnych dodatków, a także na słodko.

Zrobimy przegląd znanych nam pizz - od pizzy neapolitańskiej, rzymskiej, sycylijskiej po Quattro Stagioni, pizza al Taglio, calzone czy pizza z patelni. Porównamy też pizza rosa z pizza bianca. A naszymi przewodnikami będą autorzy profilu Casa numero uno. 

W drugiej godzinie audycji sprawdzimy smaki Kambodży. Opowie o nich Paula Bielak, autorka profilu Nice to eat You. Będzie i pysznie i strasznie. 

***

Na audycję z cyklu "Podano do stołu" w niedzielę (16.11) o godz. 14.00 zaprasza Kasia Dydo



Czytaj także

Pizza z ananasem za 500 zł. Wiadomo, gdzie ją sprzedają. Skąd taka cena?

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2025 12:31
Najdroższa pizza z ananasem kosztuje 100 funtów (ponad 500 zł) i można ją zjeść w restauracji Lupa Pizza w Norwich w Wielkiej Brytanii. Dlaczego tyle kosztuje? - Nienawidzę ananasa na pizzy - stwierdził współwłaściciel lokalu Francis Woolf. Tak wysoką ceną chce zniechęcić klientów.
rozwiń zwiń