Ciuchy z kaktusa? Tak wygląda moda eko
Przyroda może karmić naszego ducha, ale i ciało. Odpoczywając podczas spaceru, możemy jednocześnie szukać dzikich jadalnych roślin, a potem relaksować się w kuchni, przygotowując z nich niezwykłe potrawy. Pomoże w tym książka "Dzika kuchnia" - przewodnik po ponad 200 roślinach jadalnych.
04:48 CZwórka/Stacja kultura - dzika kuchnia - 19.05.2021.mp3 Prof. Łukasz Łuczaj opowiada o "Dzikiej kuchni" (Stacja Kultura)/Czwórka
- Wiele roślin jadalnych można znaleźć w lasach, na polach, łąkach, przy drogach, a liście niektórych drzew są naprawdę smaczne. Należą do nich lipa, głóg i młode majowe liście bukowe - opowiada Łukasz Łuczaj, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i autor książki "Dzika kuchnia". - Możemy jeść również orzeszki bukowe oraz odpowiednio przyrządzone żołędzie. Od lat, podczas prowadzonych przeze mnie warsztatów, zachęcam ludzi do jedzenia dzikich roślin.
Jak zdradza ekspert, jedzenie dzikich roślin w niektórych krajach jest tradycją. - W Niemczech na Wielki Czwartek przyrządza się zupę z dziewięciu wiosennych ziół. W zależności od regionu dodawana jest stokrotka, mniszek lekarski, babka, czosnek niedźwiedzi, bluszczyk kurdybanek, podagrycznik, czosnaczek - wyjaśnia. - Większość tych gatunków to gatunki łąkowe. Najlepsze są wczesnowiosenne rośliny, bo są miękkie. Przepis na taką zupę jest dość prosty: w garnku na maśle smażymy cebulę, dodajemy ziemniaki, a zioła po zebraniu myjemy, kroimy i dodajemy do garnka. Gotujemy razem 10 minut i doprawiamy do smaku, zupę można również zblendować.
Naturalne kosmetyki. Które zioła stosować na problemy z cerą?
Posłuchaj także:
W niektórych krajach do przygotowania gołąbków wykorzystuje się liście różnych dzikich roślin, dla przykładu w Rumunii zawija się je w liście podbiału. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie rośliny są jadalne. - Jest ich jednak mniejsza ilość, a gorzki smak sugeruje, że roślina może być niebezpieczna. Polecam zapoznanie się z najpospolitszymi gatunkami trującymi w Polsce - tłumaczy Łukasz Łuczaj. - Powinniśmy wiedzieć, jak wygląda cis, tojad, ciemiężyca, ciemiernik, konwalia i zimowit. Poznając tych 20 gatunków, unikniemy poważnego zatrucia.
Najbezpieczniejsze są rośliny, które są poddane obróbce termicznej. Szczególnie te, z których po półgodzinnym gotowaniu odlano wodę. Dopiero po takim przygotowaniu dodawane są do potraw, co jak twierdzi ekspert, zmniejsza szansę na ewentualne zatrucie prawie w stu procentach.
Łukasz Łuczaj w swojej książce "Dzika kuchnia" wyjaśnia, gdzie szukać roślin, jak rozpoznawać dany gatunek i które części rośliny są jadalne. Podaje również informacje dotyczące okresu zbioru i ich właściwości, a przy okazji można znaleźć ponad sto przepisów na różnorodne i smaczne potrawy.
***
Tytuł audycji: Stacja Kultura
Prowadzi: Kasia Dydo
Materiał przygotowała: Aleksandra Opala
Data emisji: 19.05.2021
Godzina emisji: 11.30
aw