Kuchnia molekularna i ABC retuszu

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2010 13:38
O potrawach gotowanych w ciekłym azocie i o poprawianiu zdjęć wczoraj i dziś donosił "Czwarty wymiar" 2 lipca.
Audio

Jeżeli macie dość schabowego z ziemniakami i kapustą, to mamy coś specjalnie dla Was: dania prosto z kuchni molekularnej. Chociaż w warunkach domowych trudno poddawać jedzenie obróbce ciekłym azotem – jeśli tylko będziecie mieli okazję spróbować tak spreparowanych pokarmów, nie wahajcie się! Doznania smakowe są niezwykłe. Przekonała się o tym nasza reporterka Marta Hoppe, dla której gotował szef molekularnej kuchni Jacek Grochowina.

ABC retuszu

Zdjęcia nie tylko pozwalają na zatrzymanie ulotnych chwil, ale również na ich… korektę. A dokładniej: pozwalają na to programy do obróbki zdjęć. Dzięki nim możemy rozjaśnić zbyt ciemne fotografie, manipulować kontrastem, balansem bieli, możemy również – choć to wyższa szkoła jazdy – „poprawić” cerę lub figurę, nie mówić już o całkiem poważnych „operacjach plastycznych”…

O historycznych i współczesnych metodach poprawiania zdjęć w reportażu Kasi Klepaczewskiej.

Zobacz więcej na temat: fotografia gotowanie schabowy
Czytaj także

Jak powstają lody?

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2009 17:33
Materiał Polskiego Radia Euro.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie kompakt, nie lustrzanka

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2009 12:29
Czy hybrydowe połączenie jakości lustrzanki z niewielkimi rozmiarami kompaktu ma szanse podbić rynek?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Trójwymiarowa fotografia i nie tylko

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2008 14:14
Nadchodzi era trójwymiarowości w fotografii, filmach i telewizji.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zdjęcie w pamięci

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2009 07:30
Nowe matryce apartów cyfrowych będą tańsze, mniejsze i 100 razy dokładniejsze.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przyszłość camera obscura

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2010 04:45
Materiał Polskiego Radia Euro.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Diamentowe technologie

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2010 13:42
Co najbardziej pożądana ozdoba jubilerska może mieć wspólnego ze współczesną techniką?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Elektryczny grill

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2010 15:10
Tradycyjne grille niebawem dostaną "balkonowy" zakaz.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia molekularna na upały

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2010 11:35
Gdy upał daje się we znaki, z pomocą przychodzi... ciekły azot.
rozwiń zwiń