Zimowe treningi na świeżym powietrzu. "Warto się zmotywować"
W poszukiwaniu skutecznej diety łatwo się natknąć na fałszywe informacje, które mogą się okazać dla nas bardzo szkodliwe. Dlatego tematowi przyjrzało się Koło Naukowe Dietetyków z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, które przekazuje naukową, dietetyczną wiedzę.
04:35 Czwórka/Stacja Nauka - "Zamień wybryki na zdrowe nawyki". 19.01.2021.mp3 W audycji rozmawiamy o projekcie "Zamień wybryki na zdrowe nawyki" (Stacja Nauka/Czwórka)
- W tym okresie stają się modne różnego rodzaju diety czy głodówki, z których może być więcej szkody niż pożytku - mówi Karolina Kasprzyk. - I właśnie w ramach tego programu staramy się obalać różnego rodzaju mity.
Inicjatorzy akcji proponują wprowadzanie w życie małych, zdrowych czynności i nowych nawyków, które poprawią jakość życia i samopoczucia bez uszczerbku na zdrowiu.
Dieta wegańska. Zdrowie i oszczędność
Sprawdź także:
- Najczęstszym wybrykiem jest nieregularność posiłków, jedzenie na szybko, jedzenie niskiej jakości produktów, co też wynika z braku czasu, organizacji, czy też braku pomysłów na posiłki - mówi Hanna Zielińska. - Ważne jest zachowanie regularności posiłków i to, co mogę polecić, to gotowanie sobie większej porcji na kilka dni. Unikniemy kupowania w biegu, wysoko przetworzonego jedzenia. Wtedy mamy po prostu wpływ na to, co jemy, a nie jesteśmy uzależnieni od sklepu.
Jednak nie tak łatwo zmienić przyzwyczajenia. Od czego więc zacząć? - Ważne jest, żeby nie robić wszystkiego naraz. Dobrze ustalić sobie z góry plan działania, konkretny cel i małymi kroczkami do niego dążyć - mówi Karolina Kasprzyk. - Jeżeli chcemy pić więcej wody, to zamiast pić od razu dwa litry dziennie, można sobie postanowić, że piję jedną szklankę wody po przebudzeniu.
Zastępowaniu naszych wybryków zdrowymi nawykami z pewnością pomoże obalenie kilku żywieniowych mitów - to też część akcji poznańskich studentów. I tak okazuje się, że cytrusy wcale nie są najlepszym źródłem witaminy C, a ziemniaki wcale nie muszą być tuczące.
- Utarło się, że jak przechodzi się na dietę, to ogranicza się ziemniaki, a są one na przykład bogatym źródłem witaminy C - tłumaczy Hanna Zielińska. - Oczywiście, pod warunkiem zachowania balansu i równowagi w diecie.
W związku z pandemią wiele osób ograniczyło swoją aktywność fizyczną, a u osób z tendencją do podjadania ta tendencja mogła się zwiększyć. Dodatkowo stres sprzyja zajadaniu produktami, które są wysoko przetworzone i nie mają dobrego wpływu na zdrowie. Dlatego w myśl zasady "jestem tym, co jem" warto zadbać o to, co mamy na talerzu.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Szymon Majchrzak
Data emisji: 19.01.202
Godzina emisji: 12.42
aw