Kluczem do sukcesu okazał się kwas palmitoleinowy. Można go znaleźć w dużych ilościach w mleku, żółtych serach jogurtach i w maśle; nasz organizm nie potrafi go jednak wytworzyć.
Badania prowadzone na grupie prawie czterech tysięcy ludzi w ciągu ostatnich dwudziestu lat, wykazały, że im więcej człowiek spożywa kwasu palmitoleinowego, tym mniejsze jest ryzyko zachorowania na cukrzycę. U niektórych osób ryzyko to spadło nawet o 60 procent.
Autorzy badań przestrzegają jednak, że z nabiałem trzeba uważać, często jest on tłusty i prowadzi do otyłości, a nadwaga sama w sobie przyczynia się do rozwoju cukrzycy. Na cukrzycę chorują przede wszystkim osoby starsze. Czynnikami ryzyka są geny, brak ćwiczeń fizycznych, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów iotyłość. Szacuje się, że na cukrzycę cierpi około 150 milionów ludzi na całym świecie, w ciągu następnych 15 lat liczba ta może się podwoić.
(iar)