Większość ludzi myśli, że buritto to danie z kuchni tex-mex. - Jednak, jak rozmawia się z Meksykanami z północy Meksyku, to oni będą zawsze mówić, że to nieprawda, że to danie meksykańskie - mówi Isabela Balderas z restauracji Dos Tacos. - Buritto to zawsze pszenna tortilla, do środka której wkładamy różne farsze - to zależy od domu, i co się w tym domu ma. Oczywiście są też jakieś klasyczne zestawienia - dodaje.
W oryginalnym buritto zawsze występowało mięso, najczęściej wołowina albo koźlina. Aktualnie smakiem tego dania mogą się cieszyć nawet wegetarianie. - Ja lubię smarować moje buritto pastą fasolową, dodaję trochę ryżu meksykańskiego, to ryż smażony i gotowany na parze, sos pomidorowy i szarpana wołowina, oczywiście awokado bardzo tu pasuje i ostry sos do środka - podpowiada gość Czwórki. - Musimy rozgrzać naszą pszenną tortillę, w nią zawinąć przygotowany ciepły farsz. Zawijamy jak roladkę, podobnie do kebaba - dodaje.
Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"
Historia z osłem
Buritto pojawiło się w Meksyku na przełomie XIX i XX wieku. - Są takie legendy, w których mówi się, że pojawiło się podczas rewolucji - opowiada gość Mateusza Kulika. - Ciepłe danie zawijano w tortille by było ciepłe. Transportowano je z miasteczka Ciudad Juárez do El Paso. Buritto było dostarczane na osłach - a osioł to "burro", "buritto" jest zdrobnieniem - zdradza.
Dziś buritto możemy zjeść i w wykwintnych restauracjach i w budce na ulicy. To danie bardzo uniwersalne i chętnie przyjmowane przez kolejne kultury. W latach 20. XX wieku królowało w Meksyku, a już w 30. w Los Angeles.
Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago
Isabela Balderas widzi tu duży wpływ emigracji meksykańskiej na rozpowszechnienie tego dania. Farsz za każdym razem może być inny. - W Ameryce pojawiają się inne dodatki, ryż, sos serowy, częściej sałatki - wymienia. Przyznaje też, że jednym z jej ulubionych buritto jest "breakfast buritto" czyli tortilla pszenna z pastą fasolową i meksykańską jajecznicą.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Isabela Balderas
Data emisji: 07.06.2020
Godzina emisji: 17.14
pj