"Meksyk to zupełnie inna planeta"

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 09:09
- Poznawanie Ameryki Łacińskiej zaczęłam od Meksyku i zakochałam się bez pamięci – mówi Sylwia Mróz, dziennikarka Polskiego Radia.
Audio
Sylwia Mróz, redaktorka portalu PolskieRadio.pl
Sylwia Mróz, redaktorka portalu PolskieRadio.plFoto: M.Borawska/PR

- Od Meksykanów różni nas wszystko. Oni są bardzo radośni, gościnni, przyjaźni. Uśmiechają się do siebie. Tam znacznie częściej spotykają się spojrzenia – opowiada Sylwia Mróz.
Ale jest coś co nas z Meksykanami łączy…
- Są mistrzami w tym, co my byśmy nazwali "Polak potrafi”. Są świetni w improwizacji, dlatego Polak-improwizator powinien wybrać się do Meksyku - radzi dziennikarka.
Meksyk w pierwszym kontakcie uderza w zmysły. - Podróż tam to jak wyprawa na Marsa. To jest zupełnie inny świat, inna planeta. Pełen kolorów, pięknych postkolonialnych miast, ludzi spontanicznie tańczących w metrze - opisuje gość audycji "4 do 4".
Wyjeżdżając do tego ogromnego kraju warto podjąć decyzję, co chcemy zwiedzić. - Wszystkim, którzy planują podróż do Meksyku polecam stan Chiapas – radzi Sylwia Mróz.
Tam zobaczymy postkolonialne miasteczka, "magiczną wieś", przyduszanie kogutów i wiele "inności", których warto doświadczyć.

Odwiedź z nami najciekawsze miejsca na ściecie <<<

Jednym ze smaków Meksyku jest smak Michelady. Żeby go poczuć potrzebne są:

Składniki:

Sól – do posypania brzegów szklanki
¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 i ½ szklanki jasnego piwa
2 łyżeczki sosu tabasco
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 łyżeczka Maggi lub sosu sojowego
Szczypta czarnego pieprzu
Kostki lodu
Przygotowanie:
Brzegi szklanki moczymy w soku z limonki, po czym obtaczamy je w soli. Do szklanki wrzucamy lód i odstawiamy. W dzbanku mieszamy sok z limonki z sosami tabasco, sojowym i Worcerstershire. Wlewamy do przygotowanej szklanki, a na wierzchu posypujemy pieprzem.
jl

Czytaj także

Meksyk w Meksyku i pyszne guacamole

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2013 17:40
W Stanach Zjednoczonych sprzedaje się więcej meksykańskiej salsy niż ketchupu, w Polsce też smaki Meksyku cieszą się dużym powodzeniem, ale tylko u nas Agnieszka Kręglicka radzi jak zrobić perfekcyjne guacamole.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Belgrad - fuzja kultur i smaków

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2013 09:00
Chorwacja, czy Czarnogóra, to od kilku lat częste kierunki wakacyjnych wojaży Polaków. Serbia jednak wciąż, spośród krajów byłej Jugosławii, pozostaje dla nas miejscem nieodkrytym.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Musaka na Cykladach

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2013 18:10
- Moje dzieci pytają się gdzie jedziemy na wakacje? Mówię, że do Grecji. "Znowu do Grecji?" narzekają. Jak będziecie znać wszystkie greckie wyspy to wtedy pojedziemy gdzieś indziej – obiecuje Teo Vafidis.
rozwiń zwiń