Michel Moran to mistrz kuchni, restaurator, juror polskiej edycji "MasterChef". Z pochodzenia jest Andaluzyjczykiem. Od 33 lat pracuje w gastronomii, ale w Czwórce opowieść o swoim życiu zaczął od czasów studenckich. - Nie chciałem studiować, tylko gotować. Kocham gotowanie, a do nauki miałem mało cierpliwości - mówił. - Do dziś jednak nie wiem, czy powiedzenie "przez żołądek do serca" jest prawdziwe - dodał. Zastanawiał się też, jak oceniać smaki i definiować, co jest smaczne, a co nie. - To kwestia interpretacji. Wszystko zależy od naszego nastroju albo od tego, czy piliśmy herbatę, czy whisky - przyznał. - Ale smak to jedno, a jakość potraw to zupełnie co innego. Ją da się ocenić obiektywnie - przekonywał.
Zdradził też, co przygotowałby dla swojej wybranki na romantyczną kolację i jak wygląda kręcenie kulinarnych programów "od kuchni". Tłumaczył, na czym polegają gastronomiczne nietakty i jakich zestawień należy absolutnie unikać, przygotowując potrawy. W programie poddał się też "absolutnie niepoważnemu" challenge'owi.
***
Tytuł audycji: Absolutnie niepoważni
Prowadzi: Mateusz Tomaszuk
Gość: Michel Moran (restaurator, juror polskiej edycji "MasterChef")
Data emisji: 1.10.2015
Godzina emisji: 09.00
kd/mm