- Głównym źródłem surowców dla materiałów biodegradowalnych są surowce roślinne, czyli wielocukry pochodzące ze skrobi kukurydzianej lub trzciny cukrowej - mówiła w rozmowie z Czwórką prof. Hanna Żakowska, z-ca dyr. ds. naukowych w Instytucie Badawczym Opakowań Cobro.
Wizualnie opakowania biodegradowalne nie różnią się od tych zwykłych, dlatego ważne, by zwracać uwagę na wszelkie certyfikaty i oznaczenia, które producent umieścił na ich powierzchni. - To potwierdzenia, że dane opakowanie ulegnie biodegradacji w dość krótkim czasie, czyli w ciągu sześciu tygodni - tłumaczyła ekspertka i opowiadała, na czym polega proces biodegradacji. W programie dowiedzieliśmy się także m.in., jak powstały pierwsze jednorazowe naczynia z otrąb pszennych i dlaczego warto na co dzień segregować śmieci.
***
Prowadzący: Patryk Kuniszewicz
Przygotowała: Kaja Zemła
Data emisji: 29.02.2016
Godzina emisji: 11.00
Materiał wyemitowano w audycji Nawiedzeni.
kd