Weganie unikają nie tylko mięsa, ale także żywności pochodzenia zwierzęcego, przy produkcji której nie zostało zabite zwierzę, tzn. nabiał oraz miód; pragną nie kupować kosmetyków i ubrań powstałych z odzwierzęcych surowców (skóry, futra, wełna, jedwab), nie korzystać z rozrywek, w których wykorzystuje się zwierzęta (polowania, zoo, rodeo, cyrk) oraz z produktów, które co prawda nie zawierają składników odzwierzęcych, ale były na nich testowane.
Aktualnie świętujemy Tydzień Weganizmu, to też czas, gdy weganie zachęcają do niejedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. A trzeba przyznać, że statystycznie rocznie zjadamy bardzo dużo mięsa: 25 kg drobiu i 42 kg wieprzowiny. Dodatkowo z roku na rok te wartości rosną, a dochodzi do tego jeszcze mięso innych zwierząt.
- Dieta roślinna to nie jest jedzenie tylko sałatek, może być to dieta bardzo bogata w kalorie, zależy jak ją skomponujemy - mówi Magda Ulinowicz, Stowarzyszenie Empatia. - Jak każda dieta może być mniej lub bardziej zdrowa - dodaje.
- W każdej diecie powinniśmy jeść najbardziej czyste produkty i ich pierwotnej formie - mówi dietetyk Maja Sobczak. - Dziś powinniśmy wybierać najmniejsze zło, rezygnujemy z mąki białej tortowej, zastępujemy ją mąką orkiszową lub pełnoziarnistą
W weganiźmie oprócz spraw diety bardzo ważna jest etyka. Weganie twierdzą, że hodowla zwierząt łączy się z ich ogromnym cierpieniem i śmiercią.
Jak wygląda dieta wegetariańska, a jak wegańska, jakim sposobem namówić kogoś by przeszedł na dietę roślinną dowiesz się słuchając załączonej audycji Krzysztofa Grzybowskiego "4 do 4".
(pj)