Okładka książki Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie 2"
Postęp cywilizacyjny sprawił, że trochę zapomnieliśmy o upiększających i zdrowotnych właściwościach naturalnych składników pielęgnacyjnych. Wspólnie z Agnieszką Cegielską, autorką książki "Naturalnie" sprawdzamy, jakie składniki zawierają m.in. goździki, jarzębina, dereń i głóg i czy warto wymienić to, co znajdziemy we własnym ogródku na modne ostanio superfoods.
W mojej książce nie ma gotowego przepisu na zdrowie. Jest wiedza na temat tego, co znajduje się w produktach, które mamy na wyciągnięcie ręki. Chcę się nią dzielić i inspirować Agnieszka Cegielska
- Spirulina należy do tzw. superfoods. Często z niej korzystam. Jest cennym skarbem natury, więc się na nią nie obrażam, ale na podium zawsze będę stawiała nasze rodzime "super jedzenie" - przekonywała Agnieszka Cegielska. - Mam wrażenie, że zupełnie nie doceniamy tych cennych składników, po które chętniej sięgali nasi przodkowie - mówiła.
Dlaczego warto sięgać po produkty pochodzące z naszej strefy klimatycznej? Jakie owoce i warzywa są najlepszym źródłem witamin? Co jeść, żeby uniknąć przeziębienia? Gdzie szukać naturalnych produktów, czy na co dzień można znaleźć je wszędzie i co skrywa spiżarnia Agnieszki Cegielskiej? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Agnieszka Cegielska (dziennikarka, autorka serii książek "Naturalnie" - o jedzeniu bez chemii)
Data emisji: 26.10.2018
Godzina emisji: 14.15
ac