Artur kelneruje ponad rok i lubi swoje zajęcie, choć nie jest ono proste. - Czasem ludzie są uczuleni na orzechy, laktozę, jajko - tego jest mnóstwo, musimy wiedzieć, co możemy polecić - opowiadał w materiale Justyny Majchrzak.
Znajomość potraw to tylko jedna z wielu umiejętności, które trzeba zgłębić, by dobrze wykonywać ten zawód. Niezbędna jest też między innymi dobra kondycja i odporność na stres. - Zmiana trwa dziesięć do dwunastu godzin, jak człowiek wraca do domu to nie czuje nóg - tłumaczył.
A nogi i znakomita koordynacja ruchów to podstawa. - Nasi kelnerzy trenują chodząc z pełną tacą po schodach - opowiadał w Czwórce Patryk Lenart z Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Somalierów. Ćwiczyć warto, bo najlepsi zarabiają od pięciu tysięcy złotych w wzwyż. Goście Czwórki mówili, co zrobić, aby usługiwanie innym było opłacalne.
***
Materiał przygotowała: Justyna Majchrzak
Gość: Artur, wykonujący zawód kelnera, Patryk Lenart z Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Somalierów
Data emisji: 15.1.2015
Godzina emisji: 12.00
Materiał wyemitowano w audycji "Mamy to".
(pkur, ac)