W domowych warunkach watę cukrową przygotujemy zaledwie w 7 minut: - Najpierw urządzenie trzeba rozgrzać, bo cukier pod wpływem temperatury i właściwej rotacji zamienia się w watę - tłumaczy Michał Obalewski, przedstawiciel dystrybutora marki. - To urządzenie ma także dodatkową zaletę, bo możemy wrzucić do niego cukierki. W ten sposób, z klasycznych twardych landrynek, otrzymamy mieniące się kolorami cukrowe nici, które nawijamy na patyczek i mamy słodką watę jak z wesołego miasteczka.
Jeśli zaś chcielibyśmy, żeby nasi goście poczuli się jak w kinie powinniśmy sięgnąć bo domowe urządzenie do robienia popcornu.
- Maszyna wygląda jak duży młynek do kawy i zanim zaczniemy z niej korzystać, także musimy ją rozgrzać - mówi ekspert. - Potem wrzucamy ziarna kukurydzy, które pęcznieją, ale już nie wyskakują z patelni, jak to ma miejsce, kiedy robimy popcorn na patelni. Do przygotowania tej przekąski nie używamy oleju, dzięki czemu obniżamy jego wartość kaloryczną.
kul