Gotowanie w warunkach turystycznych

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2011 12:10
Gdy z dala od hotelowego szwedzkiego stołu czy restauracji trzeba przyrządzić sobie posiłek, z pomocą przychodzą kuchenki gazowe lub benzynowe. W Czwórce przyjrzeliśmy się im z bliska.
Audio

Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem przyrządzania jedzenia na własną rękę, w niecodziennych warunkach, jest gotowanie z użyciem kuchenki gazowej tzw. kartusza.  - Aby coś smacznego przygotować wystarczy tylko niewielka butla, palnik i garnek – tłumaczy Paweł Pawlica.

Wybór butli nie jest jednak taki prosty. Specjaliści wyróżniają, bowiem trzy typy kuchenek gazowych. Jak tłumaczy Karol Kosmala ze sklepu turystycznego "Horyzont", można wyróżnić kartusz przebijany, nakręcany i mocowany poprzez wciśnięcie i przekręcenie butli.

Mniejsza butla wystarcza na trzy cztery dni gotowania dla dwóch osób. Ceny kartuszy zaczynają się już od 20 zł.

Droższa, a zarazem bardziej przydatna w ekstremalnych warunkach, jest kuchenka na benzynę. Jak zauważa Karol Kosmala, do takiej kuchenki można wlać jednak również alkohol, ropę czy denaturat.

Najprostszą kuchenkę tego rodzaju można kupić za 300 zł.

Więcej o gotowaniu w ekstremalnych warunkach, czyli np. o bezpłomieniowym podgrzewaczu chemicznym, dowiesz się słuchając audycji "Czwarty wymiar".

ap

Zobacz więcej na temat: turystyka gotowanie benzyna
Czytaj także

Tak naciągają zagranicznych turystów

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2011 12:28
Na rok przed Euro 2012, kiedy to liczba przyjeżdżających do naszego kraju z pewnością się zwiększy, sprawdziliśmy, jak obsługiwani są goście.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przeżyć w warunkach ekstremalnych

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2011 20:29
Płachta biwakowa i puchowy śpiwór to niezbędne elementy udanej wyprawy w nieznane. W Czwórce przyglądamy się im z bardzo bliska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Moskwa w pigułce

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2011 16:24
W Czwórce opowiadamy o największym mieście Europy, mieście "siedmiu sióstr Stalina", i 490 mostów.
rozwiń zwiń