"Diabelski owoc" - kryminał na kulinarną nutę

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2016 14:23
- Tę ksiażkę trzeba czytać mając coś pysznego pod ręką, bo bohaterowie bez przerwy mówią o jedzeniu, przyrządzają potrawy, prowadzą śledztwa w otoczeniu różnych akcesoriów kulinarnych - mówi Kinga Michalska o książce "Diabelski owoc".
Audio
  • Kinga Michalska opowiada o książce Toma Hillenbranda "Diabelski owoc" (Czwórka/Stacja Kultura)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Pixabay/domena publiczna

- Myślę, że to dość dobry kryminał, choć to lekka literatura - ocenia miłośniczka słowa pisanego. - "Diabelski owoc" to debiut literacki niemieckiego dziennikarza Toma Hillenbranda, otwierający serię przygód kucharza, restauratora, detektywa amatora - dodaje.

Kinga Michalska zwraca uwagę na kształtujący się nowy gatunek powieści - kryminał kulinarny. Na fali popularności dobrego jedzenia, telewizyjnych programów kulinarnych i pisarze zainteresowali się tym tematem. A niektórzy wyczuli moment, jak Tom Hillenbrand by podzielić się swą kulinarną pasją.

Co ciekawe, do książki dołączony jest słowniczek, w którym znajdziemy wyjaśnienie wszystkich trudniejszych wyrażeń kulinarnych.

***

Tytuł audycji: "Stacja Kultura"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Kinga Michalska (miłośniczka i znawczyni literatury)

Data emisji: 27.12.2016

Godzina emisji: 11.41

pj/kd

Czytaj także

"Malarka gwiazd" i podbój cyfrowego rynku

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2016 10:38
Rynek wydawniczy częściowo przeniósł się do internetu. Jego potencjał postanowiła wykorzystać Amelia Noguera, madrycka pisarka, i dzięki temu zdobyć sławę i pieniądze.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Książka na święta. Co warto przeczytać?

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2016 14:41
"Dziki łabędź i inne baśnie", "Zwierzęta nocy" czy "Sekrety Twin Peaks" - Kinga Michalska, jak co tydzień polecała książki doskonałe na święta.
rozwiń zwiń