Nowe Epifanie. Tam zdrada jest też w jedzeniu

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2019 13:42
Festiwal Nowe Epifanie zaplanowany jest na 40 dni. Obok stałych punktów programu, spektakli teatralnych, projekcji filmowych, koncertów, jest też dział kulinariów. 
Audio
  • Co nasz czeka na festiwalu Nowe Epifanie? (Stacja Kultura/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Facebook/Festiwal Nowe Epifanie

Hasło tegorocznej odsłony festiwalu brzmi "Lepiej gdyby się nie narodził". Jak zauważa Katarzyna Dydo, prowadząca "Stację Kultura", brzmi ono dość złowrogo, jak na wydarzenie, które zawsze kojarzyło się z pięknem i światłem. 

- Rzeczywiście nasze hasło jest ciężkie w materii, słowo "nie" w wersji graficznej jest białe i blade. Dajemy tym odrobinę nadziei, ale miało brzmieć złowieszczo i radykalnie - wyjaśnia Paweł Dobrowolski, dyrektor Festiwalu Nowe Epifanie. - Ta część naszego społeczeństwa, która chodzi do kościoła podczas Wielkiego Tygodnia, słyszy te słowa - bo są one czytane w Pasji, mówione przez Jezusa pod adresem Judasza - dodaje. 

Czwórkowi goście czują, że temat związany z Judaszem, ze zdradą jest ciężkim, nieprzyjemnym tematem. - O zdradzie można mówić w każdym kontekście - mówi Monika Kucia, kurator programu kulinarnego Nowych Epifanii. - W kulinariach możemy mówić o tematach tabu, produktach zakazanych przez różne kultury. Jest też obszar naszych własnych wyborów. Każdy ma swoje granice, gdzieś jest moment, w którym siebie zdradza - dla jednego będą to podroby , albo mięso w ogóle, fastfood, cukier... - wymienia. 

Jakie jeszcze spojrzenie na kulinaria zaprezentuje ta część Nowych Epifanii? Czego będą dotyczyły wykłady zaplanowane w tej części imprezy? Gdzie odbędą się festiwalowe koncerty? Jakie spektakle zaprezentują Nowe Epifanie? O tym m.in. w nagraniu audycji. 


***

Tytuł audycji: Stacja Kultura

Prowadzi: Kasia Dydo

Goście: Monika Kucia (kurator programu kulinarnego), Paweł Dobrowolski (dyrektor Festiwalu Nowe Epifanie)

Data emisji: 7.03.2019

Godzina emisji: 10.32

pj/ac

Czytaj także

Jadalna Warszawa. Nie mijaj trawników - zjedz je

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2018 13:40
- Po lekturze "Głodni zielonej Warszawy" mam wrażenie, że Jodie uczy nas nie tylko patrzeć, ale widzieć - mówi Agnieszka Szulejewska, pomysłodawczyni projektu. - Zauważyłam, że przestałam mijać tereny zielone zupełnie bezrefleksyjnie. To przestały być dla mnie chaszcze - dodaje.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Studnia selfie", czyli rzeczywistość źle wykadrowana

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2019 17:07
Do 15 marca w galerii "Wejście przez sklep z paterami" dostępna jest wystawa "Studia selfie". Jej autorka Agnieszka Pakuła opowiada na niej o współczesnej formule dokumentowania własnego życia poprzez narcystyczną afirmację samego siebie, która stała się zjawiskiem społecznym i kulturowym.
rozwiń zwiń