Jak przyrządzić domowe lody?

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2011 08:48
Podobno jest na świecie takie miejsce, zapewne w Japonii albo Korei Południowej, gdzie można sobie zamówić lody w każdym, dowolnie wybranym smaku. Wymarzone lody można sobie też wyczarować w domu. Zobacz, jak!
Audio
  • Jak przyrządzić domowe lody? Posłuchaj przepisu

Ojczyzną lodów są Włochy. Dlatego naukę robienia domowych lodów warto zacząć od lodów włoskich.

Na 10 porcji:

  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 200 g cukru pudru,
  • 100 g cukru kryształowego,
  • 50 ml amaretto,
  • 50 g migdałów

Przygotowanie migdałów:  Migdały trzeba sprażyć na patelni i dosypać do nich cukru kryształowego, żeby się stworzył karmel. Jak ostygną należy je ugnieść i ubić na grubsze kryształy.

– Ucieramy śmietanę 36 proc. do sztywnej masy. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z całymi jajkami – tłumaczy  Artur Kowal, z-ca szefa kuchni w restauracji Castello, który zdradził nam sposób na przygotowanie domowych lodów. – Do żółtek dodajemy kryształki migdałów i całość mieszamy z ubitą śmietaną. Dodajemy cukier puder i amaretto, po czym wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.

Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować, zamiast amaretto można na przykład dodać świeże owoce. Warto pamiętać także, by nie podawać lodów bardzo zmrożonych. Wystarczy, jeśli będą semifreddo, czyli średnio zmrożone.

(kd)

Czytaj także

Omena Mensah: Makaron jest zdrowy!

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2011 17:32
– Makaron można zepsuć na wiele sposobów, najłatwiej go rozgotować. Ale jeśli właściwie przyrządzimy makaronowe danie, będzie pysznie i zdrowo – przekonuje Omena Mensah w ramach kampanii "Makaron rządzi zdrowo".
rozwiń zwiń
Czytaj także

O pralince i jej kalorycznych konsekwencjach

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2011 10:31
Podpowiadamy jak zamienić własną kuchnię w fabrykę pralinek, a także jak przyrządzić słodkie szaszłyki, nieco zdrowsze owsiane ciasteczka i dla kogo taka czekoladka może być trująca?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Weki XXI wieku - mamy przepisy! (WIDEO)

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2011 10:30
Gościem Poranka jest Beata Martynowska, specjalistka od przetworów. W rozmowie z Anią Depczyńską zdradza przepisy na najlepsze smakołyki.
rozwiń zwiń