"Pokażemy Wam jak się robi prawdziwe belgijskie frytki"

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2012 17:00
Już 13 listopada przed ambasadą belgijską w Warszawie będzie można za darmo spróbować specjałów z Belgii. A wszystko to w ramach odbywających się po raz 14. Dni Belgii w Polsce.
Audio

Belgia to kraina wielu smaków, słynąca także z najlepszych na świecie czekoladek, gofrów i aromatycznego piwa. Doskonałą okazją do odkrycia belgijskiej kuchni oraz poszerzenia wiedzy na temat Belgii będą odbywające się w dniach 6 do 24 listopada br. Dni Belgijskie, organizowane przez Belgijską Izbę Gospodarczą pod hasłem "Odkryj Belgię w Polsce".

- Jesteśmy ciepłym narodem, łatwo łapiemy kontakt z innymi i nie zadzieramy nosa do góry - zachwalał belgijskie cechy narodowe Lucien Tonnon.

Polakom Belgia kojarzy się przede wszystkim z frytkami, które podobno po raz pierwszy zostały przyrządzone właśnie w tym kraju. W wielu dużych miastach Polski furorę robią ostatnio lokale serwujące frytki przyrządzone właśnie na belgijską modłę.

- Belgijskie frytki są inaczej smażone, bo są smażone w oleju wołowym na dwa razy - opowiadał gość "Poranka OnLine". - Za pierwszym razem pokrojone ziemniaki smaży się w oleju w temperaturze 160 stopni. Potem odsącza się je i suszy przez około 30 minut i ponownie wkłada się do frytkownicy w olej o temperaturze, tym razem, już 180 stopni - wyjaśniał Tonnon.

Inne belgijskie specjały to gofry i słynna gorzka czekolada. Poza tym Belgowie znani są ze swych browarów, w których wyrabia się około tysiąca gatunków piwa, z których każdy serwowany jest w kuflach innego rodzaju. Więcej na ten temat w nagraniu audycji.

bch

Zobacz więcej na temat: Belgia POLSKA gofry Warszawa
Czytaj także

"Na wojnie włączam tryb terminatora"

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2012 21:00
Zawód reportera wojennego wciąż pozostaje dziedziną mężczyzn. Jedną z nielicznych kobiet podejmujących się tej trudnej pracy, jest dziennikarka TVP Info, Anna Wojtacha, które swoje doświadczenia z linii frontu opisała w książce "Kruchy Lód".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dziennikarstwo, polityka i bajka mają wiele wspólnego

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2012 10:00
O wielu sprawach w Polsce mówi się za dużo. Kryzys, Smoleńsk, sprawa Katarzyny W. to tematy, które drażnią odbiorców mediów. A o czym mówi się za mało Justyna Dżbik zapytała medioznawcę, Jacka Wasilewskiego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sekielski: ta książka była spełnieniem moich marzeń

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2012 11:00
– Do pisania podszedłem tak, jak do zadania dziennikarskiego - jakbym opisywał prawdziwą historię – mówi w Czwórce dziennikarz Tomasz Sekielski, autor powieści kryminalnej "Sejf".
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Nie da się ustrzec przed wypaleniem zawodowym"

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2012 11:00
– W pracy nikt nie zwraca uwagi na to, że jest listopad, że cały czas jest ciemno i chce nam się spać, a to w końcu się odbija na naszym zawodowym nastawieniu - mówił w Czwórce trener osobisty, Miłosz Brzeziński.
rozwiń zwiń