"Spożywczą” historią ZSRR zajęła się Irina Głuszczenko - autorka książki "Sowiety od kuchni. Mikojan i sowiecka gastronomia". Bohaterem jest Anastas Mikojan, który zyskał miano "ulubionego komisarza ludu”. - To jeden z budowniczycz Związku Radzieckiego, wyjątkowo długo był aktywny na najwyższych szczeblach władzy. Był komisarzem ludowym do spraw przemysłu spożywczego. Zbudował w Związku Radzieckim przemysł żywnościowy i system żywienia zbiorowego - opowiadał Jakub Majmurek w Czwórce .
Mikojanowi udało się stworzyć bardzo kosmopolityczną kuchnię, opartą na wszystkich tradycjach byłych republik radzieckich. - Były w niej więc rozmaite potrawy od ukraińskich pierogów, przez gruzińskie wina, po produkowaną w Rosji kiełbasę doktorską. Ale też bliny i kasze. Po upadku ZSRR Rosjanie odrzucili tę kuchnię i dziś znowu zaczynają wracać do tej różnorodności. Obserwujemy falę nostalgii za tamtą kuchnią i żywieniem zbiorowym - mówił gość radiowej Czwórki.
Wydawnictwo Krytyki Politycznej, jak tłumaczył gość radiowej Czwórki, zdecydowało się wydać książkę, bo w "bardzo ciekawy sposób rozbija pewnie obowiązujące w naszym kraju narracje na temat ZSRR”. - To historia opowiadana z innej perspektywy, historia życia codziennego i tego, jak przemiany polityczne przekładały się na doświadczenia zwykłych ludzi. Ta książka naprawdę zaskakuje - zachwalał.
Przykładem wpływu polityki i ideologii na codzienność Rosjan były domy budowane bez kuchni. - We wczesnym ZSRR, według wizji idealnego społeczeństwa, prace takie jak gotowanie wyprowadzone miały być poza gospodarstwo domowe. Chodziło o emancypację kobiet od codziennych prac. To model powszechny we wszystkich krajach dawnego bloku wschodniego. Te prace miały być wyprowadzone do stołówek w zakładach pracy czy w przedszkolach i szkołach – tłumaczył Jakub Majmurek.
Dowiedz się wiecej na temat barwnej kulinarnej - i nie tylko - historii ZSRR, słuchając całej rozmowy z Jakubem Majmurkiem.
----------------------------------------------------
Irina Głuszczenko to kulturoznawczyni, iberystka, badaczka życia codziennego w Związku Radzieckim. Wykłada w Wyższej Szkole Ekonomicznej w Moskwie. Dziennikarka radiowa i prasowa, krytyczka teatralna, publikuje m.in. w "The Moscow Times” i "Niezawisimoj Gazietie”.
(ei)