Broń się przed zielonym praniem mózgu!

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2012 17:57
Ekologia dotyka każdego z nas. Niektórzy szczycą się tym, że żyją "eko". Tymczasem wśród produktów bio czekają na nas liczne pułapki.
Audio

Ostatnio ekolodzy bili na alarm z powodu drastycznie niskiego stanu wód w polskich rzekach. To niestety nie przekłada się na naszą świadomość o tym, ile mamy wody. Jak się okazuje mamy jej niewiele. Nie mamy też świdomości tego, jak bardzo marnujemy wodę. Jeśli chodzi o jej zużycie to jesteśmy w ścisłej czołówce krajów UE.

Jak być ekologicznym i jak dbać o swoje zdrowie i kondycję natury podpowiadały w Czwórce Jagna Kaja Szulczewska, coach, bioenergoterapeutka oraz  Joanna Szubierajska z ekologia.pl.

- Ekologia to jest życie, wszystko, co nas otacza czyli przyroda, natura, ekosystemy i wzajemne powiązania między nimi - wyjaśnia Joanna Szubierajska. - Ekologią możemy nazywać niekupowanie. Bo kupowanie produktów wiąże się z produkowaniem odpadów, z pozostawieniem śladu ekologicznego - dodaje.

- Możemy robić rzeczy, które są bardziej ekologiczne np. jeśli chodzi o wodę - to proponuję świadome jej używanie, ale też używanie takich produktów, do których wytworzenia było użyte najmniej tej wody - dodaje Jagna Kaja Szulczewska. - Ze 100 tysięcy litrów wody do zagospodarowania możemy wytworzyć 1 kg wołowiny lub 150 bochenków chleba. Jeśli zmienimy naszą dietę to oszczędzamy wodę. Powinniśmy poszerzać naszą wiedzę - uzupełnia. 

Na naszym rynku coraz częściej pojawiają się produkty z napisami "eko", "bio", "ekologiczny". Czasem nie mają one wiele wspólnego z ekologią.

- Trzeba rozsądnie podchodzić do każdego zagadnienia związanego z ekologią, czy to przy segregowaniu śmieci czy przy zakupach - tu podstawą jest czytanie etykiet - wyjaśniają ekspertki. - Niestety producenci wykorzystują "green washing" tzw. zielone pranie mózgu, stosują przedrostki "bio-", "eko-" zupełnie bezpodstawnie.

Czwórkowi goście Krzysztofa Grzybowskiego polecają udział we wszelkich garażówkach, akcjach wymiany. Zwracają też uwagę na świadomą konsumpcję spożywczą, gdyż, jak wykazują dane, Polacy marnują około 9 milionów ton żywności - więcej na ten temat dowiesz się słuchając załączonej audycji "4 do 4".

Zapraszamy również do wysłuchania materiału Karoliny Mózgowiec o wodzie i ekologii na co dzień.

(pj)

Czytaj także

Czy wystarczy nam wody?

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2011 12:23
Wypijając filiżankę kawy do śniadania tak naprawdę zużywamy 140 litrów wody, jedząc hamburgera - 2400 litrów. Tyle zużyto, by wyprodukować te produkty.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Prysznic nie jest oszczędniejszy

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2011 10:50
Przeciętny prysznic trwa osiem minut i wiąże się z podobnym zużyciem energii i wody jak kąpiel w wannie – wynika z badań.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szanujmy wodę, bo kiedyś może jej zabraknąć

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2012 17:00
22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Jeśli dotąd nie myśleliśmy o niej jako o dobru luksusowym, to najwyższa pora to zmienić - przekonywał w audycji "Na cztery ręce" Sławek Brzózek z Fundacji "Nasza Ziemia".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzenie BIO nie jest zdrowsze

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2012 09:00
Moda na jedzenie ekologiczne dotarła już do Polski. Tymczasem amerykańscy naukowcy pokazują jego mankamenty, bo BIO nie zawsze znaczy lepiej i zdrowiej.
rozwiń zwiń