- Kuchnia wietnamska jest podobno jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Jest znakomitym połączeniem wpływów chińskich i indyjskich, a także naszych europejskich, przede wszystkim francuskich - opowiada gość Czwórki, Tomek Pakuła.
Gość Krzysztofa Grzybowskiego zachęca do zwiedzania Wietnamu. Radzi rozpocząć podróż w Sajgonie, a zakończyć w Hanoi, po drodze odwiedzając liczne miasta i miasteczka. Taka wyprawa daje również okazję do podróży kulinarnej, po różnych smakach i zapachach.
Tomek Pakuła dodaje, że Wietnam to kraj z bardzo bogatą kulturą.
- Jadąc tam czujemy się trochę u siebie, dzięki ogromnej diasporze wietnamskiej w Polsce - opowiada w studiu Czwórki. - Niestety wciąż postrzegamy Wietnamczyków stereotypowo, w kontekście bazarów. A oni mają znacznie więcej do zaoferowania - mówi podróżnik.
Warto wiedzieć, że Wietnam jest krajem bogatym w złoża naturalne, surowce.
Dla turysty istotne są także kwestie bezpieczeństwa. Tomek Pakuła podkreśla, że jadąc do Wietnamu nie miał żadnych przykrych spotkań.
Odwiedź z nami najciekawsze miejsca na świecie! <<<
Posłuchaj załączonej rozmowy i dowiedz się więcej o Wietnamie i miejscach, które koniecznie trzeba w tym kraju zobaczyć.
Zapraszamy również do wysłuchania załączonego materiału reporterskiego o wietnamskiej zupie pho.
Na audycję "4 do 4" zapraszamy codziennie, od poniedziałku do piątku, już po godz. 13.