Kuchnia francuska. Tu się nie je, tylko celebruje posiłek
Makaroniki - ciastka lekkie jak piórko
Nazwa Najpopularniejszą słodką przekąską we Francji jest oczywiście croissant. Do przygotowania słynnej śniadaniowej przekąski potrzebujemy masła, cukru, mąki, wody, drożdży, jajek i mleka. Cały sekret tkwi jednak w sposobie przyrządzania ciasta, które powinno wyrastać nawet całą dobę. Francuzi zajadają się także makaronikami. - Porównałabym je do bezy przełożonej kremem. Są dekoracyjne i bardzo kolorowe - opowiada Olga Kublik, autorka bloga Living On My Own. - Makaroniki występują w wielu smakach. Są owocowe, czekoladowe, kawowe. Każdy znajdzie coś dla siebie - dodaje.
06:27 [CZWORKA]Sobotologia 28 listopad 2020 slodycze.mp3 Słodkie życie dookoła świata. Co znajdziemy w menu najsłynniejszych cukierni? (Sobotologia/Czwórka)
Największa baza książek kucharskich w sieci. Sprawdź, co jedli Rzymianie
Marcepan - król słodyczy
Zmielone migdały utarte z cukrem to przysmak Niemców i Austriaków. - Jeśli chodzi o marcepan, wyobraźnia cukierników nie zna granic. Mamy batoniki, cukierki, ciasta, polewy i marcepanowe nadzienia - wymienia rozmówczyni Weroniki Puszkar. - Masa marcepanowa jest bardzo plastyczna, dlatego robi się z niej różne figurki.
Posłuchaj także:
Czym pachną święta? Chemia, która nadaje zapach Bożemu Narodzeniu
Staliśmy się foodies, ale wciąż najchętniej zamawiamy pizzę
Dużą popularnością - zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia - cieszą się także marcepanowe chlebki. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić, bo marcepan nie należy do najbardziej dietetycznych słodkości. Sama masa w 100 g ma około 450 kcal, batonik marcepanowy w czekoladzie o wadze 50 g zawiera prawie 230 kcal.
"Japana zjadam". Jak smakuje Japonia z proszku?
Słodkie DIY z Japonii
Kreatywne dania do samodzielnego wykonania, które łączą smak z relaksującymi robótkami ręcznymi DIY to domena Japończyków. - Każde opakowanie takiego dania zawiera składniki, przybory oraz instrukcje niezbędne do przyrządzenia słodkości. Zazwyczaj wszystko jest w proszku i wymaga zalania wodą. Po 5 minutach deser jest gotowy. W ten sposób można zrobić żelkowy ramen albo sushi – opowiada blogerka.
***
Tytuł audycji: Sobotologia
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Data emisji: 28.11.2020
Godzina emisji: 09.15
kul