W sumie w Polsce marnuje się ok. 4 mln ton żywności. Święta to czas, kiedy wielu z nas kupuje zdecydowanie zbyt dużo jedzenia. Czy takie ilości są nam rzeczywiście niezbędne?
- Warto mieć strategię na święta, zastanowić się gdzie je spędzimy, w jakim gronie, co nasi domownicy lubią najbardziej. Ważne jest, by przygotować tyle potraw ile jesteśmy w stanie zjeść i zaplanować zakupy tak, by nie wydać za dużo – powiedziała Maria Gosiewska, z Federacji Polskich Banków Żywności.
W "Sygnałach Dnia" radziła byśmy przed pójściem do sklepu sprawdzili swoje zapasy z zimy. Dopiero po tym warto przygotować sobie listę niezbędnych produktów, udać się na zakupy i konsekwentnie się jej trzymać.
Gość radiowej Jedynki zaznaczyła, że warto być wiernym swojej tradycji i przygotowywać świąteczne potrawy. Należy się jednak zastanowić nad tym, czy nie kupić trochę mniej pożywienia niż w zeszłym roku, czy wszystko jest nam rzeczywiście w tak dużych ilościach potrzebne.
Maria Gosiewska tłumaczyła, w jaki sposób przechowywać pożywienie, tak żeby się zbyt szybko nie zepsuło. Przypominała żebyśmy zawsze spoglądali na datę produktów do spożycia.
Rozmawiała Dorota Świerczyńska.
(pp)
Aby wysłuchać całej rozmowy, wystarczy wybrać "Na święta rób zakupy "z głową"" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.
"Sygnałów Dnia" można słuchać w dni powszednie od godz. 6:00.