Bardzo wazne jest, by jadać regularnie. – Warto przyzwyczaić nasz organizm do tego, by o konkretnych porach wydzielał enzymy trawienne a potem miał czas, by odpocząć przed następnym daniem – tłumaczy dietetyczka Katarzyna Błażejewska. – Jeśli jednak robimy zbyt długie przerwy między posiłkami, to to, co jemy po przerwie jest magazynowane, bo nasze ciało nie wie, czy ma się przygotować na kolejną falę głodu.
Zdrowa dieta powinna być także urozmaicona i… sezonowa. – Nasz organizm wie, ze potrzebujemy więcej potasu w wakacje, więc czerpiemy go więcej z pomidorów w sierpniu, a nie w lutym – tłumaczy Błażejewska.
Dlatego wymyślono serwis menudomowe.pl. – Pomysł polega na dostarczaniu klientom całego pakietu półproduktów, z których można ugotować cztery obiady i deser – opowiada prezes serwisu, Michał Pawlik. – Przywozimy 100 procent produktów, a klient sam gotuje.
Katarzyna Błażejewska i Michała Pawlik w studiu Czwórki/fot. Aleksandra Górska
Jak zapewnia Pawlik, pracownicy serwisu tak przygotowują i pakują posiłki, by te nie zepsuły się po kilku dniach leżenia i oczekiwania na swoją kolej. – Menu też jest opracowane w ten sposób, by wszystko było świeże. Wszystko jest hermetycznie zapakowane: dwa dania ze świeżym mięsem i wegetariańskie.
Jeśli ktoś jest diabetykiem, albo choćby wegetarianinem – na razie może mieć problem, ale jak zapewniają założyciele serwisu – z czasem przynajmniej częściowo ma się to zmienić.
Więcej na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania dowiesz się, słuchając rozmowy w audycji "Pod lupą".
(kd)