Kiedy kawa się nie zaparza?

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2011 13:26
Napój przygotowywany z palonych ziaren kawowca ma wyjątkowy aromat i smak. Wiele osób dodaje do niego cukier lub mleko – nie zawsze jednak kawa z cukrem zaparza się… W studiu Czwórki przeprowadzamy eksperyment badający naturę kawy.
Audio

Dlaczego kawa zmieszana z cukrem po zalaniu wodą nie chce się zaparzyć, a fusy nie opadają?

- Jeżeli dosypujemy cukier do wody, powstaje roztwór nasycony, który powoduje większą wyporność wody. Jeżeli wcześniej dosypiemy też mieloną kawę, spowoduje to, że fusy są wypychane na powierzchnię – mówi Agnieszka Piskała, ekspert do spraw żywności Nestle Polska. Wyjaśnia, że właśnie dlatego napar jest znacznie mniej intensywny, niż ten, w którym dodamy cukier dopiero po zaparzeniu kawy.

Gdy część wodnego roztworu nasyca się cukrem, zmielone ziarna kawy mają mniejszą zdolność do nasiąkania wodą. – Dlatego ziarna słabiej oddają swoją moc do roztworu – podkreśla ekspert. Jeśli chcemy napić się mocnej kawy, gość Czwórki poleca parzenie kawy po turecku. – Wodę ze zmieloną kawą należy kilka razy przegotować. Im woda bardziej gorąca, tym szybciej przebiega penetracja wody i "wypłukiwanie" z kawy kofeiny, garbników i innych związków – wyjaśnia Piskała.

Więcej o kawie w dźwięku audycji.

pg

Zobacz więcej na temat: kawa POLSKA żywność
Czytaj także

Kawa kontra depresja. Zbawienny wpływ napoju

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2011 10:59
Regularne picie kawy może zapobiegać depresji u kobiet.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kolorowe warzywa poprawią apetyt

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 13:00
Oprócz zapachu i smaku w każdej potrawie ważny jest kolor. To barwy odpowiadają za to, jak postrzegamy posiłek, ale także za to, ile zjemy. W Czwórce o kolorach w jedzeniu rozmawiamy z dietetykiem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

623 kawy w godzinę! Padł kolejny rekord świata

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2011 15:40
Dwóch barmanów z Mediolanu w ciągu zaledwie godziny zaparzyło 623 kawy i otrzymali tytuł najszybszych na świecie. Natomiast na przygotowanie jednego espresso potrzebowali niecałych 6 sekund.
rozwiń zwiń