Trwałość produktu spożywczego determinuje wiele czynników. Są to m.in.: skład chemiczny, mikroflora, sposób pakowania, określone warunki przechowywania. By jeść świeże przede wszystkim musimy zerkać na termin ważności.
- Rozróżniamy dwa terminy przydatności do spożycia "należy spożyć do:", który dotyczy m.in. ryb, mięsa, serów, wędliny. Po tym terminie nikomu nie polecam zjadania danego produktu - mówi Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności. - Drugi termin to tzw. data minimalnej trwałości czyli "najlepiej spożyć przed:", "najlepiej spożyć do", "najlepiej spożyć przed końcem" - to dotyczy jakości produktu. Do tej daty czekolada będzie wyglądała jak czekolada, kasze i ryże będą miały swe aromaty - wyjaśnia ekspertka.
Okazuje się, że najdłużej do spożycia nadają się produkty suche: ryże, kasze, mąki. Choć dr inż. Andrzej Janicki z SGGW przestrzega, że i w nich mogą zdarzyć się niespodzianki w postaci np. larw owadów.
W audycji eksperci zdradzają też kilka sposobów na sprawdzenie świeżości jaj, postępowanie z nadpleśniałym dżemem, brązowymi bananami czy mięsnymi konserwami sprzed kilku lat.
***
Tytuł audycji: "BąŻur"
Prowadzi: Mariusz Infulecki
Materiał: Martyna Ogonek
Data emisji: 09.08.2016
Godzina emisji: 07.15
pj