- Badania wskazują, że człowiek pije kawę nie dla smaku, ale właśnie dla kofeiny, a gen odpowiedzialny za jej przetwarzanie w naszym organizmie to PDSS2 - tłumaczy Klaudia Golis z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jego odkrycie było trochę, jak szukanie igły w stogu siana, a w "Stacji Nauka" wyjaśniamy, na czym ten proces polegał.
Sprawdzamy też, jakie zastosowanie kofeina ma w medycynie oraz czy jest ona tak samo uzależniająca jak inne substancje - w świetle statystyk przeciętny Polak wypija rocznie ok. 100 litrów kawy, natomiast na całym świecie każdego dnia wypijanych jest około dwóch miliardów filiżanek czarnego naparu.
Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Maciej Oswald
Materiał przygotowała: Kaja Zemła
Data emisji: 19.12.2016
Godzina emisji: 12.39
jsz/kul