Miód do śniadania, kawy czy herbaty to dodatek, na który często się decydujemy. Warto wiedzieć jednak, że już w 40 stopniach Celsjusza miód traci swoje właściwości zdrowotne. Gdy chcemy, aby herbata smakowała lepiej, ale też skorzystać z innych zalet miodu, to warto dodać go do chłodniejszego napoju.
Miodowe właściwości
- Jeśli chodzi o temperaturę, w której miód traci swe właściwości zdrowotne, to zdania są podzielone. Na pewno 40 stopni to bezpieczna granica - mówi Jakub Jabłoński, młody pszczelarz, współzałożyciel pasieki Miód Kasztelański. - W momencie, gdy dodamy miód do gorącego napoju, to pozostaje on zwykłym słodzikiem, a nie na tym, na czym nam zależy - dodaje.
Jedna łyżka miodu dziennie czy do chłodnej herbaty, czy do sałatki, czy jogurtu to jest jesienny must have. Prawdziwi miodowi fascynaci wyjadają miód bezpośrednio ze słoika.
- Miód to całe bogactwo odporności. Ma on działanie antyseptyczne, czego nie należy mylić z działaniem antybakteryjnym - podkreśla gość Oliwii Krettek. - Budowanie odporności, profilaktyka zdrowotna są szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Tu w pelerynie superbohatera wskakuje miód - dodaje.
10:13 czwórka stacja nauka 08.11.2022.mp3 O dobroczynnych właściwościach miodu opowiada Jakub Jabłoński, młody pszczelarz (Czwórka/Stacja nauka)
Rodzajów miodów jest bardzo dużo. Nie ma miodu, który szkodzi. - W naszej pasiece osobom ze specyficznymi schorzeniami, np. cukrzycą, zalecamy kontakt z lekarzem czy dietetykiem - zdradza gość Czwórki. - Dysponujemy też wiedzą przekazywaną od lat od pszczelarza do pszczelarza. Wiemy, że miód rzepakowy wspomaga układ krążenia, gryczany zawiera duża ilość łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego wskazany jest przy anemii czy niedokrwistości. Wszystkie miody mają najważniejszą właściwość - są antyseptyczne - dodaje.
ZOBACZ TAKŻE Wymieranie pszczół. Czy da się zatrzymać ten proces? >>>
Miody mają też właściwości antybiotyczne, przez co hamują rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków. Kiedyś miały też zastosowanie w medycynie ludowej - miodami odkażano rany, leczono.
Pszczoły zimą
Jesień to spokojniejszy czas dla pszczół i pszczelarzy. Skończył się czas produkcji miodu, ostatnie miodobrania odbyły się w sierpniu, ewentualnie w pierwszych dniach września. - Teraz większość pasiek szykuje się do zimowania. Pszczoły nie zasypiają na zimowy czas. Zbijają się w kłąb i, można powiedzieć, hibernują, żeby utrzymać ciepło - opowiada pszczelarz. - My, którzy podbieraliśmy pszczołom miód, musimy teraz je podkarmić, serwując im syrop lub ciasto cukrowe - dodaje.
Jak dbać o miód
Zebrany miód nie traci swych właściwości, ale musimy zapewnić mu odpowiednie warunki. - Miody przechowujemy w suchych, chłodnych i zacienionych miejscach - zdradza gość Czwórki. - Należy pamiętać, by do miodu nie dostała się woda - dodaje.
ZOBACZ TAKŻE B-Droid. Polacy wymyślili robota, który ma zostać "sztuczną pszczołą" >>>
Pracownicy pasiek teraz skupiają się na dystrybucji miodu, na handlu, jak mówi Jakub Jabłoński: docierają do miodowych łasuchów. Szykują też miodowe specjały z dodatkami, dla tych, którym smak czystego miodu nie odpowiada. Tak powstały miody z dodatkiem malin, porzeczek czy kakao.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Oliwia Krettek
Gość: Jakub Jabłoński (młody pszczelarz)
Data emisji: 08.11.2022
Godzina emisji: 12.20
pj/kor