Laktoza - cukier ciężkostrawny dla dorosłych

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2017 16:50
U noworodków, niemowląt i małych dzieci działa na najwyżych obrotach, z wiekiem aktywność enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy stopniowo się zmniejsza. Czy to oznacza, że wszyscy dorośli powinni stosować dietę bezmleczną?
Audio
  • Laktoza - jakie mogą być skutki jej spożywania? (Stacja Nauka/Czwórka)
Laktoza jest wartościowym składnikiem odżywczym dla noworodków i niemowląt, a także małych dzieci. Stanowi łatwo dostępne źródło energii, reguluje gospodarkę hormonalną organizmu
Laktoza jest wartościowym składnikiem odżywczym dla noworodków i niemowląt, a także małych dzieci. Stanowi łatwo dostępne źródło energii, reguluje gospodarkę hormonalną organizmuFoto: Yuganov Konstantin/Shutterstock.com

Czytaj także
owoce kobieta 1200.jpg
Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?

- Zastosowanie takiej diety jest uzasadnione w kilku przypadkach. Na pewno warto się nad tym zastanowić, jeśli odczuwamy nawracające dolegliwości po spożyciu mleka, mleka skondensowanego albo mleka w proszku, czyli produktów, ktore zwierają największą ilość laktozy - wyjaśnia dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska. Mówi także, kiedy z jadłosposu powinniśmy wyeliminować ser żółty a nawet pieczywo.

Czym możemy zastąpić laktozę? Czy mleko roślinne zapokaja zapotrzebowanie organizmu na wapń? I jaką rolę w naszej diecie mogą pełnić napoje sojowe? O tym m.in. w materiale Kai Zemły.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 15.03.2017

Godzina emisji: 12.35

kul/jsz

Czytaj także

Kofeina. Dlaczego nie możemy się od niej uwolnić?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2016 15:04
Kofeina, którą spożywamy pochodzi z różnych źródeł. Ta obecna w herbacie zwana jest teiną, ta w guaranie - guaraniną, a w yerba mate - mateiną.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Lubisz chińszczyznę? Jesz glutaminian sodu

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2017 16:00
E621 wzmacnia smak wielu produktów spożywczych, jest bazą dla potraw kuchni azjatyckiej i jednocześnie jedną z najbardziej znienawidzonych substancji chemicznych. Czy słusznie?
rozwiń zwiń