Czekolada wyleczy cię z kaszlu?
Sól sodowa kwasu glutaminowego jest oskarżana o wywoływanie alergii, sprzyjanie otyłości, wywoływanie niestrawności i bólu głowy. Tymczasem nie istnieją badanie naukowe, które potwierdzałyby tę teorię. - Glutaminian sotu to poprostu zwykły aminokwas. Jeden z kilkudziesięciu, które istnieją. Sam w sobie, spożywany w niewielkich ilościach, nic nam nie zrobi - przekonuje Hanna Stolińska-Fedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia, ale ostrzega, że w niektórych przypadkach musimy być ostrożni.
Kiedy E621 może nam zaszkodzić i o czym tak naprawdę informuje nas etykieta "nie zawiera glutaminianu sodu"? Zapraszamy do wysłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotował: Mateusz Kulik
Data emisji: 28.02.2017
Godzina emisji: 12.41
kul/kd