Woda z różnych źródeł smakuje odmiennie, mimo że każda z nich ma prosty wzór chemiczny H2O. Tajemnica smaku wody, zwłaszcza jego odczuwania, jest wyjątkowo zawiła. Mimo lat badań naukowcy wciąż nie są przekonani, czy podobnie jak płazy, my, ssaki jesteśmy wyjątkowo wyczuleni na wykrywanie wody w jamie ustnej.
Żeby to sprawdzić kilka lat temu zespół badaczy z kalifornijskiego Instytutu Technologii w Pasadenie wyhodował genetycznie modyfikowane myszy, które pozbawiono poszczególnych kubków smakowych, odpowiedzialnych za odczuwanie kwaśnego, słodkiego, słonego i gorzkiego smaku. Szymon Majchrzak wyjaśnia, że w wyniku badania okazało się, że jedynie te myszy, które pozbawiono możliwości odczuwania smaku kwaśnego, nie były w stanie odróżnić wody od bezsmakowego syntetycznego oleju silikonowego. To potwierdzałaby hipotezę o związku tych komórek z odczuwaniem smaku wody.
Badania naukowców z Pasadeny nie wszystkich przekonują. Cześć badaczy postuluje, że większe znaczenie ma tu kojarzenie wody z zachowaniami następującymi po lub przed jej wypiciem. Np. wielu z nas może rozpoznawać smak wody jako słodki, ze względu na częste gaszenie pragnienia po zjedzeniu dużej ilości cukru. Profesor Małgorzata Makowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zauważą, że są pewne składniki w wodzie, faktycznie wpływające na jej smak. - Gdybyśmy porównali smak wody ultra czystej, całkowicie zdemineralizowanej, którą możemy sobie wyprodukować, ze smakiem wody np. z kranu czy z butelki, to byłaby różnica. O smaku wody decydują składniki, które w niej są np. składniki mineralne - wyjaśnia naukowczyni. - W stosunku do innych słodkich napojów wydaje się, że woda nie ma smaku, ale ona smak ma - dodaje.
04:04 czwórka stacja nauka 16.03.2022.mp3 Czy woda ma smak? (Stacja Nauka/Czwórka)
Okazuje się, że smak naszej wody najłatwiej będzie nam odnaleźć na dnie czajnika. Minerały wpływające na to czy wolimy wodę przegotowana, czy butelkowaną, to nic innego, jak usuwany przez nas kamień. - To są związki wapnia, żelaza, twardość wody na którą wpływają np. związki magnezu - wymienia profesor. - Te związki i składniki mineralne doskonale czuć w wodach z uzdrowisk. Czasem taka woda jest gorzka, czasem słona, niektórzy mówią, że jest niesmaczna. Warto wiedzieć, że woda w butelkach też ma różne smaki. Możemy to przetestować samodzielnie wybierając w sklepie wody z różnym składem mineralnym - dodaje.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Oliwia Krettek
Materiał przygotował: Szymon Majchrzak
Data emisji: 16.03.2022
Godzina emisji: 12.30
pj