Działają też pogotowia kulinarne, które pomagają wykorzystać zapasy, które zrobiliśmy. Jak jemy w czasie epidemii? Czy Polacy ożywili się kulinarnie? - Do tej pory branża gastronomiczna odnotowała spadek rzędu 80-90 procent - mówił kucharz Grzegorz Łapanowski. - To bardzo trudny czas dla przedsiębiorców. To dla nas wszystkich próba, przede wszystkim solidarności społecznej. Nasza fundacja z dnia na dzień straciła wszystkie zamówienia. Dziś wspieramy potrzebujących, część biznesu, jak inni staram się przenieść do internetu - opowiadał.
W dobie pandemii najwięksi mistrzowie kulinarni przenoszą się do internetu, zdradzając swoje kulinarne sztuczki. A co na to internauci? Uczą się od najlepszych, czy króluje wygoda i jedzenie zamawiane na dowóz? Z badań wynika, że gotowanie w domu służy nie tylko żołądkowi, ale i higienie psychicznej. - Domowe gotowanie zawsze będzie zdrowsze niż jedzenie na mieście. W domu mamy pełną kontrolę nad tym, co znajdzie się na naszym talerzu - mówił kucharz Grzegorz Łapanowski.
To dobry czas, by przyjrzeć się naszej diecie. Poszukajmy zdrowych przepisów na urozmaicenie naszej diety lub poprośmy o pomoc dietetyka. - Ludzie zaczęli gotować, a to oznacza, że zaczęli uważniej robić zakupy. Nie chcą marnować jedzenia, sięgają po porady jak stworzyć pyszne dania z tego, co mamy w domowych spiżarniach. Zaglądajcie na kulinarne blogi i vlogi. Znajdziecie tam porady na temat kuchni z niemal każdego zakątka świata - mówiła Jagna Niedzielska, blogerka kulinarna.
Jak gotować zdrowo, smacznie i nie marnować żywności? Więcej na ten temat w nagraniu.