Tradycyjna kuchnia żydowska. "Pełna smaków i bliskości"
Sukkot to jedno z bardziej radosnych świąt żydowskich, które przypomina o mieszkaniu w namiotach podczas ucieczki izraelitów z Egiptu i ich 40-letniej wędrówki. Dla upamiętnienia tego czasu żydzi przez tydzień biesiadują w namiotach i szałasach.
10:03 czwórka czat czwórki 5.10.2020 kuchnia żydowska.mp3 O koszerności i święcie Sukkot opowiadają eksperci (Czat Czwórki/Czwórka)
- Sukkot w języku polskim to Święto Szałasów - mówi Piotr Kowalik, główny specjalista ds. judaistyki i metodyki Muzeum Polin. - Święto ma głębokie znaczenie duchowe. Podkreślana jest opieka opatrzności boskiej, która towarzyszyła izraelitom podczas wędrówki - mimo trudnych warunków niczego im nie zabrakło.
Dziś tradycja żydowska zaleca, o ile warunki pogodowe na to pozwalają, by podczas tych siedmiu dni w szałasie robić wszystko, co robimy w domach. Jednak to stół i posiłki stały się centralnym punktem obchodów Sukkot. - Na stół trafiają, jak zawsze w rodzinach żydowskich, posiłki koszerne - podkreśla Piotr Kowalik. - Dziś jednak mamy różne podejścia do koszerności - dodaje.
Na stole podczas Święta Szałasów nie może zabraknąć mięsa i wina - one są wyrazem radości święta. - Podawane są też orzechy, nasiona. Potrawy zawijane, "ukryte", jak pierogi czy gołąbki - mówi Magdalena Maślak. - Jest też etrog.
- Etrog to owoc kultowy. Podczas Sukkot na stół trafiają 4 gatunki owoców cytrusowych, m.in. etrog - wyjaśnia ekspert z Polin. - Ten owoc służy do rytualnego potrząsania. Można z niego przyrządzić dżemy, konfitury, ale bywa też, po wysuszeniu, ścierany i używany podczas ceremonii - dodaje.
Koszerność to żydowski sposób odżywiana się, ściśle związany z religijnym stylem życia Piotr Kowalik
Czytaj także:
Koszerność jest olbrzymim zbiorem zasad, które dotyczą tego: co wolno jeść, na czym wolno jeść, kiedy wolno jeść i jak to ma być przyrządzone. Nie łączenie mięsa z mlekiem, czy wykluczenie z diety mięsa wieprzowego to tylko niewielki promil zasad koszerności.
Klimatarianizm. Dieta, która może pomóc Ziemi
Podstawowy podział kuchni żydowskiej to podział na kuchnię mleczną i mięsną, a także neutralną. Do potraw neutralnych należą wszelkie warzywa i owoce.
- Współczesna kuchnia koszerna nie bazuje na jedynych i tych samych potrawach - mówi specjalista. - Na stół trafiają tradycyjne potrawy jak czulent, kugel, cymes, ale też rosół, sznycle, kurczaki. Dziś bardzo popularne jest koszerne sushi i chińszczyzna.
Gdy w żydowskim domu ściśle przestrzega się zasad koszerności, a stosuje dietę mleczną i mięsną, to niezbędne są dwie lodówki, dwa palniki, oddzielne garnki. Należy też pilnować by drogi pokarmów mlecznych i mięsnych się nie skrzyżowały.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki