M. Tomaszewska-Bolałek Nie mamy wystarczającej ilości badań, by stwierdzić, że dieta wegańska jest optymalna dla ludzkiego organizmu. Jest ona też dużo trudniejsza do zbilansowania i trudna do właściwego prowadzenia przez osoby nie zajmujące się dietetyką
Jak przekonują ekspertki Czwórki, dieta cud nie istnieje. - Nie ma diety optymalnej dla wszystkich, to zawsze jest sprawa indywidualnych potrzeb - mówiła dietetyk Ewa Trusewicz. A jak podkreślała Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Uniwersytetu SWPS, trendy żywieniowe zmieniają się bardzo szybko i klucza do długowieczności i zdrowia na razie nie widać. - Ludzie, którzy żyją bardzo długo, pochodzą z różnych zakątków świata i stosują różne diety. Łączy je jeden punkt: ok. 1800 kalorii dziennie - tłumaczyła Tomaszewska-Bolałek. Podkreślała, że dziś mówi się o dietach, w których dominują warzywa i owoce. - Przede wszystkim warzywa, a w mniejszej ilości owoce. Nie zapominajmy też o tłuszczach. Warzywa zawierają witaminy, których nie przyswoimy bez ich pomocy - mówiła ekspertka.
Czy lepiej jeść więcej produktów surowych, gotowanych, czy duszonych? Jak szkodzi nam boczek, dlaczego warto zamienić zwykłe masło na klarowane, co złego jest w modnej ostatnio diecie paleo i dlaczego w Polsce nie sprawdzi się dieta witariańska? Czym jest "super food" i ile należy go spożywać, by nasze zdrowie też było "super"? Jakie pieczywo wybierać i czym zastąpić nasiona chia? Zapraszamy do wysłuchania nagrania dyskusji ze studia Czwórki. W programie swoje sposoby na zdrowe odżywianie i sprawdzone diety zdradzali także słuchacze.
Ewa Trusewicz Obserwujmy swój organizm pod kątem tego, jak reaguje na dane produkty. Zachowajmy rozsądek, bo każda drakońska dieta - białkowa, węglowodanowa, tłuszczowa, odkwaszająca, czy paleo - będzie dla nas niezdrowa
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Goście: Ewa Trusewicz (dietetyk), Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Food Studies Uniwersytet SWPS)
Data emisji: 10.02.2017
Godzina emisji: 15.05
kd/mc