- Wyszliśmy od idei zero waste. Zauważyliśmy też, że wiele owoców i warzyw, które wyglądają mniej atrakcyjnie, nie są kupowane przez klientów, choć ich jakość nie odbiega od tych atrakcyjnych - opowiada Katarzyna Grzenkowicz, studentka SGH. - Chcieliśmy temu przeciwdziałać - dodaje.
Dziś autorzy "Mionszu" przygotowują się do sprzedaży swoich produktów. Surowce pozyskują z lokalnych bazarów i lokalnych dostawców, pracują nad współpracą z większym dostawcą, tworzą smaki.
- Magią naszej studenckiej działalności jest to, że wszystko zaczyna się od nas, Mionsz rozpoczął się w naszych kuchniach - wspominają zgodnie studentki. Dziś do współpracy przy produkcji soków zaproszeni i zaangażowani zostali podopiecznych kuchni Czerwony Rower. Pracują w niej osoby wykluczone społecznie - uchodźcy, osoby z niepełnosprawnością i bezdomni.
Jakie soki tworzą? Czego nauczył młodych ludzi Mionsz? Jak pozyskuje się środki finansowe dla takiej działalności? I co z tym wszystkim ma wspólnego konkurs w Kalifornii? O tym w rozmowie z "Czatu Czwórki".
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Anna Depczyńska
Goście: Agata Grzenkowicz i Katarzyna Łozińska (studentki SGH, współtwórczynie projektu Mionsz)
Data emisji: 20.06.2018
Godzina emisji: 15.08
pj