Produkcja mięsa jest bezsensowna z punktu widzenia ekonomii, ekologii i zdrowego rozsądku. Powoduje straty energetyczne Cezary Wyszyński
Nadprodukcja mięsa szkodzi zdrowiu i środowisku
Aktywiści proponują nałożenie na producentów mięsa wyższych podatków. Cezary Wyszyński z Fundacji "Viva!" Akcja dla Zwierząt wyjaśnia, że w cenie mięsa nie uwzględnia się kosztu ekologicznego, który jest bardzo wysoki i zazwyczaj nieznany konsumentom. Firmy zajmujące się hodowlą przemysłową nie informują, że produkcja mięsa w bardzo dużym stopniu przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska (produkcja mięsa przyczynia się do większej emisji CO2 niż prowadzenie samochodu). - W świetle nowych danych musimy zmienić nasze zachowania konsumenckie. W przeciwnym razie czeka nas degradacja środowiska - komentował.
Rolnictwo sprzyja wytwarzaniu gazów cieplarnianych. W Unii Europejskiej to zanieczyszczenie sięgające 17 procent Dominika Sokołowska
Sposób produkcji żywności jest nieefektywny
Produkcja mięsa w obecnych warunkach, gdzie ponad 70 procent mięsa pochodzi z chowu przemysłowego, wiąże się z wysokimi emisjami różnych substancji do powietrza wody i gleby, które zagrażają ludziom i przyrodzie - dodawała Dominika Sokołowska z Greenpeace Polska. - Od lat postukujemy, by zaprzestać finansowania produkcji mięsa z publicznych pieniędzy. Dyskusja nad podatkiem to dobry moment, by zastanowić się, czy nasz system produkcji żywności jest odpowiedni - mówiła
Lekarze alarmują: mięsa na naszych talerzach jest za dużo
Powinniśmy spożywać 500 gramów mięsa tygodniowo. Przeciętny Polak zjada do 300 gramów dziennie Justyna Marszałkowska-Jakubik
Spożywamy go w zbyt dużych ilościach. Statystyki mówią, że przeciętny Polak zjada 6-7 razy więcej niż wskazuje na to jego dzienne zapotrzebowanie. Nie dość, że mięsa na naszych stołach jest za dużo, to często jest ono złej jakości. Zjadamy produkty przetworzone zawierające ogromne ilości konserwantów, soli i wypełniaczy, które nie posiadają żadnej wartości odżywczej - zwracała uwagę dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik. - Mięsa jest na rynku bardzo dużo, jeśli nie planujemy z niego zrezygnować, wybierajmy to, które jest dobrej jakości - radziła.
Czy pozbycie się mięsa z diety jest dobrym pomysłem? Jaka dieta jest najbardziej korzystna dla naszego organizmu? Czy potrzebujemy podatku od produkcji mięsa? O tym w rozmowie z gośćmi.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Cezary Wyszyński (Fundacja "Viva!" Akcja dla Zwierząt); Dominika Sokołowska (Greenpeace Polska); Justyna Marszałkowska-Jakubik (dietetyk)
Data emisji: 11.02.2020
Godzina emisji: 15.10
ac/kd