Kelner - praca dla ludzi z pasją
Pracę jako kelner zaczął jeszcze przed studiami. Z początku dorywczo. To miało być zajęcie, dzięki któremu mogłem dorobić sobie w wakacje. Na początku nie brał pod uwagę tego, że w przyszłości zajmie się tym na stałe. Szybko okazało się, że studia, które wybrał w pierwszej kolejności, nie sprawiały mu tyle radości, co praca w gastronomii. Postanowił zaryzykować i w całości poświęcił się swojej pasji. - Stwierdziłem, że dalej chcę rozwijać się w tym kierunku. Skończyłem gastronomię, a restauracja, w której pracuję, stała się moim drugim domem. Nie wyobrażam sobie, że mógłbym robić cokolwiek innego - opowiadał o swojej pracy Robert Jerosławski z restauracji Pyza Warszawska.
"Gastronomia to ciężki kawałek chleba"
Przekonywał, że mimo wielu wyzwań to praca, która dla wielu może stać się pasją. - Udało mi się połączyć pracę i studia, z czasem rozwijałem swoje umiejętności w tej branży, więc radziłem sobie coraz lepiej. Miałem ambicję, żeby w jak najkrótszym czasie osiągnąć jak najlepsze efekty - wyjaśniał, dodając, że często trudności w tym zawodzie generują czynniki, na które kelnerzy nie mają żadnego wpływu. O tym z jakimi wyzwaniami musi mierzyć się w codziennej pracy, opowiadał w rozmowie z Dominiką Klimek.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Dominika Klimek
Gość: Robert Jerosławski z restauracji Pyza Warszawska
Data emisji: 9.01.2020
Godzina emisji: 14.07
ac