Wirus potrzebuje gospodarza, czyli człowieka
Możemy zdezynfekować opakowania, umyć warzywa i owoce, ale co z produktami, takimi, jak pieczywo? - Najlepiej zupełnie z nich zrezygnować - mówiła dr Katarzyna Wójcik, autorka bloga "Mama i stetoskop". - Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie wybór produktów, które są zabezpieczone opakowaniem ochronnym. Mamy wtedy pewność, że inni klienci sklepu nie mieli kontaktu z produktem.
Zaczynamy od dezynfekcji rąk. Kolejnym krokiem jest pozbycie się wszystkich opakowań, kolejny raz powinniśmy umyć ręce i dopiero wtedy dokładnie umyć produkty, które kupiliśmy w sklepie.
Długość przetrwania wirusa zależy od powierzchni i temperatury
- W powietrzu utrzymuje się kilka godzin, na miedzi do czterech godzin, na tekturze do 24 godzin, na plastiku do trzech dni, na stali nierdzewnej od dwóch do trzech dni - tłumaczyła Agnieszka Wojciechowska, mgr chemii medycznej, autorka bloga "Okiem chemika".
Najbardziej sprzyjającą temperaturą, jak mówiła, są cztery stopnie Celsjusza - to temperatura, która panuje w domowych lodówkach. - W tych warunkach wirus może przetrwać nawet dwa tygodnie - mówiła.
Jak zadbać o produkty, które musimy przechowywać w lodówce? Oddzielajmy produkty surowe, od tych gotowych do spożycia, odkażajmy opakowania i narzędzia kuchenne, a po powrocie z zakupów zmieniajmy ubrania. To podstawowe środki bezpieczeństwa, o które może zadbać każdy z nas.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Gość: Agnieszka Wojciechowska, mgr chemii medycznej, autorka bloga "Okiem chemika", dr Katarzyna Wójcik, autorka bloga "Mama i stetoskop"
Data emisji: 6.04.2020
Godz. emisji: 16.39
ac