Lekcja gotowania z kinowego ekranu

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2016 15:45
Bohaterowie filmów i seriali gotują już w większości produkcji. Czy jednak oglądając film widz może się od nich nauczyć kulinarnej sztuki?
Czy rzeczywiście gotowania można nauczyć się z filmów?
Czy rzeczywiście gotowania można nauczyć się z filmów?Foto: Glow Images/East News

Owszem, w filmach jest coraz więcej gotujących postaci, ale czy daną scenę filmową można potraktować jak przepis? Ile można się nauczyć od filmowych szefów kuchni? Czy po seansie filmu "Julie&Julia" Nory Ephron zrobimy słynną wołowinę po burgundzku? Czego nauczymy się od bohatera filmu "Chef" Johna Favreau, czy szefa w filmowej " Soul kitchen" Fatiha Atkina? O szkole gotowania na ekranie opowie Małgosia Minta.

W umiejętności kulinarne bohaterów filmowych najwyraźniej nie do końca wierzy Dominika Klimek. Nasza reporterka zbierze więc informacje o niejadalnych filmowych potrawach. 

Po przejściu przez filmową szkołę gotowania siądziemy przy serialowym stoliku. "Stolik" to niezależny serial internetowy, a jego twórcy idą tropem Jima Jarmuscha i jego filmu "Kawa i papierosy". Absurdalne dialogi, nietuzinkowe postaci, dobra obsada i ciekawa fabuła gotowa. Czy mebel, który kojarzy się z jedzeniem jest wykorzystywany w serialu również w tym celu?

​***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (9.10) w godz. 15.05 - 16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kd

Czytaj także

Jak Edward Nożycoręki został królem grilla?

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2016 18:50
- Bohater filmu Tima Burtona, jak to zwykle w przypadku obrazów tego reżysera bywa, był wyjątkowy. Co prawda miał problemy z jedzeniem, za to z kebabem poradził sobie rewelacyjnie - mówi Magda Maksimiuk, dziennikarka filmowa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Filmy dla smakoszy. Przez żołądek do serca... kinomana

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2016 13:20
- W kinie jada się bardzo dużo afrodyzjaków. Zazwyczaj służą one jako gra wstępna, albo są ucztą dla podniebienia zarówno bohatera filmu, jak i widza - uważa dziennikarka filmowa Magda Maksimiuk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Uczta filmowa. Wykwintne kolacje w historii kina

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2016 17:00
- Wprowadzenie sceny jedzenia w filmie jest mniej związane z samą konsumpcją czy wykwintnym menu, a bardziej z rozwojem akcji i relacji między bohaterami - tłumaczy krytyk filmowy Michał Burszta i opowiada o najsłynniejszych ucztach w historii kina.
rozwiń zwiń