"Historie kuchenne" - czego nauczysz się z filmu?

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2016 17:43
Na zakończenie Tofifest w Toruniu wspomnimy norweski film " Historie kuchenne" i porozmawiamy z jego reżyserem Bentem Hamerem.
Historie kuchenne - czego nauczysz się z filmu?
Foto: Pixabay.com/Public Domain

Ta szczególna komedia obyczajowa z 2003 roku była norweskim kandydatem do Oscara. Film przenosi swoich widzów do powojennej Szwecji. Tam naukowcy odkrywają, że przeciętna gospodyni domowa podczas przygotowywania posiłków w ciągu roku pokonuje dystans równy odległości ze Sztokholmu do Kongo. Ta obserwacja prowadzi o serii innych eksperymentów, których miejscem jest kuchnia. W "Sztuce jedzenia" porozmawiamy z reżyserem "Historii kuchennych" Bentem Hamerem.

Zajrzymy także do najbardziej znanej serialowej kawiarni Central Coffee Perk's. W mieście Kopernika powstała pierwsza w Polsce kawiarnia wzorowana na tej z serialu "Przyjaciele". Dlaczego twórcy tego miejsca są tak bardzo zafascynowani serialem. Czy w kawiarni serwują sernik jedzony z podłogi - jak ten w słynnej scenie z udziałem Moniki?

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (22.10) w godz. 15.05-16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kd/mc

Czytaj także

Filmy dla smakoszy. Przez żołądek do serca... kinomana

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2016 13:20
- W kinie jada się bardzo dużo afrodyzjaków. Zazwyczaj służą one jako gra wstępna, albo są ucztą dla podniebienia zarówno bohatera filmu, jak i widza - uważa dziennikarka filmowa Magda Maksimiuk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Uczta filmowa. Wykwintne kolacje w historii kina

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2016 17:00
- Wprowadzenie sceny jedzenia w filmie jest mniej związane z samą konsumpcją czy wykwintnym menu, a bardziej z rozwojem akcji i relacji między bohaterami - tłumaczy krytyk filmowy Michał Burszta i opowiada o najsłynniejszych ucztach w historii kina.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Filmy jak książka kucharska. Czy nauczymy się gotować w kinie?

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2016 14:00
- Wszystko zależy od tego, który tytuł wybierzemy. Jeśli ktoś zdecyduje się na film "Julie i Julia", otrzyma solidna lekcję historii gotowania - przekonuje dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta.
rozwiń zwiń