Przerażająca kuchnia Camilli Läckberg

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2016 18:00
Szwedzka autorka kryminałów z miłości do jedzenia popełniła dwie książki kulinarne "Smaki z Fjällbacki" i "Biesiada jedzenie i miłość".
Podstawą dobrego tatara jest surowe, świeże mięso. Czy to danie ma coś wspólnego z kryminałami Camilli Lckberg?
Podstawą dobrego tatara jest surowe, świeże mięso. Czy to danie ma coś wspólnego z kryminałami Camilli Läckberg?Foto: Pixabay/Romi/dom. publiczna

Przyjrzymy się tym wydawnictwom. Z Aleksandrem Hudzikiem porozmawiamy o tym, czy pleśń może być dziełem sztuki. To za sprawą fotografa Antoine'a Bridiera-Nahmiasa, który postanowił zmienić oblicze powszechnie spotykanego grzyba. Tak powstała wystawa "Magiczne skażenie". A na deser zaserwujemy krwiste lody - przysmak wampirów w filmie "Tylko kochankowie przeżyją". 

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (30.10) w godz. 15.05-16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka SZTUKA kulinaria
Czytaj także

Gastrobanda. Cała prawda o kuchni od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2016 16:20
- Nawet jeśli kuchnia jest otwarta i teoretycznie gościom restauracji wydaje się, że widzą, co się tam dzieje, to jest to zaledwie ułamek prawdy - przekonują autorzy książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Fast foody jako dzieła. Sztuka sięgnęła… stołu

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2016 08:00
Złoty kebab w świątyni, spaghetti zdobiące dach budynku czy przeskalowane frytki pełniące funkcję monumentu - wysokokaloryczne, tłuste, niezdrowe fast foody wkraczają do galerii sztuki i stają się atrakcyjne dla artystów.
rozwiń zwiń