Głodnemu film na myśli

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2018 14:24
Trwa wielkie święto kina, Festiwal Filmowy z Cannes. Poza salami kinowymi i czerwonym dywanem, są także przyjęcia, koktaile i wytworne jedzenie.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Valery Moroz/Shutterstock

O daniach, które mogą się znaleźć w canneńskim menu opowie Luc Magnon.

Zajrzymy także na festiwal, ma którym króluje kino dokumentalne - Millennium Docs Against Gravity. W programie film "Aliain Ducasse. Kuchenne wyzwania". Jego bohater to ikona francuskiej kuchni. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż 21. Sklasyfikowany przez Forbesa na 94. miejscu na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie, prezes sieci restauracji, idol wielu kucharzy na świecie, odznaczony legią honorową przez prezydenta Francji Jacques’a Chiraca. Na czym polega fenomen tego niezwykle pozytywnego człowieka, który stał się najbardziej znanym szefem kuchni i kulinarnym mentorem na świecie? O tym opowiedzą organizatorzy festiwalu.

Na koniec przekonamy się, czym jest mapotofu, które chętnie przygotowuje Vienio z okazji  trwającego Tygodnia Wegetarianizmu.  

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (13.05) od godz. 15.05 zaprasza Beata Kwiatkowska.

pj/ac

Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kino
Czytaj także

Jak smakuje kino Davida Lyncha?

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2017 18:00
- W latach 70., czasach kiedy David Lynch był początkującym filmowcem, codziennie odwiedzał tę samą, typowo amerykańską restaurację serwującą hamburgery, frytki i kawę. To tam rodziły się pierwsze pomysły na filmy - opowiadała Małgorzata Steciak, dziennikarka filmowa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Toasty Gruzinów są jak poezja". Marcin Meller o bogactwie kulinarnego Kaukazu

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2018 16:00
Olia Hercules to ukraińska pisarka, autorka książek kulinarnych "Mamuszki" i "Kaukasis", w których łączy smaki, kultury i podróże. Przepisy, które w nich zebrała to hołd dla kuchni Kaukazu i Ukrainy. Opowiadał o nich Marcin Meller. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Tradycje kulinarne się zmieniają, ale wciąż łączą nas przy stole"

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2018 13:51
- Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka".
rozwiń zwiń