Książki są sentymentalną podróżą autorki kulinarnym szlakiem jej ormiańskiej rodziny. Olia Hercules bierze sobie za cel odtworzenie oryginalnych przepisów i smaków Gruzji i innych krajów regionu. O tym, w jaki sposób przelewa na papier historie o podróżach i jedzeniu mówił dziennikarz Marcin Meller. - Jej książki są przepięknie wydane. Widać to zwłaszcza w "Kaukasis", która opowiada o podróżach i gruzińskiej kuchni. Jej znajoma fotografka zilustrowała ją przepięknymi, nastrojowymi zdjęciami. Książkę nie tylko fantastycznie się czyta. Można nasycić nią oczy - opowiadał.
Dziennikarz prywatnie jest wielkim fanem Gruzji. Wielokrotnie podróżował po kraju położonym na granicy dwóch kontynentów. Wynikiem tych podróży, spotkania z lokalną kulturą i kuchnią jest książka "Gaumardżos!", którą napisał razem z żoną Anną Dziewit-Meller. Nowe wydanie książki zaplanowane jest na 9 maja. - Pisząc tę książkę ponad siedem lat temu nie spodziewaliśmy się tak dużego, komercyjnego sukcesu. Gruzja w tamtym czasie nie była popularnym kierunkiem turystycznym. Kiedy będąc w Gruzji spotykam naszych rodaków z tą książką lub dowiaduję się, że znaleźli się tam za jej sprawą to dla mnie ogromna radość - opowiadał.
Co zaskakuje dziennikarza za każdym razem po przyjeździe do Gruzji? Czym jest tzw. "kultura stołu" i jakie miejsce w tradycji Gruzinów zajmuje kuchnia? O smakach Gruzji i ich przenikaniu ze sztuką opowiadał Marcin Meller.
W audycji zapraszamy także na wywiad z autorką "Mamuszki" i "Kaukasis", pisarką i podróżniczką Olią Hercules.
Olia Hercules, Beata Kwiatkowska, fot. Beata Kwiatkowska
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Marcin Meller (dziennikarz, podróżnik, autor książek), Olia Hercules (autorka książek kulinarnych)
Data emisji: 6.05.2018
Godzina emisji: 15.11
ac/gs