W kuchni Adama Mickiewicza. "Rozsmakowywał się bardziej w języku, niż potrawach"

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2018 13:13
Adam Mickiewicz urodził się w wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Z tej okazji postanowiliśmy zbadać kulinarną przeszłość Wieszcza.
Audio
  • Pomuchle, figalety i brunele - zagładamy do kuchni bohaterów książek Adama Mickiewicza (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Ulleo/Pixabay

Jak się okazuje - nie taką odległą. To Adam Mickiewicz jest autorem książki o ziemniakach pt. "Kartofla. Poemko we czterech pieśniach". Pieśń pierwszą rozpoczyna inwokacja skierowana do roślinności Ziemi ze szczególnym uwzględnieniem niebagatelnej roli ziemniaka.

Jak duże znaczenie dla twórczości Mickiewicza miało to dzieło? - Opisy potraw, które na stronach "Pana Tadeusza" umieszczał Adam Mickiewicz są bardzo wiernie oddanymi przepisami z "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego - pierwszej, w całości zachowanej polskiej książce kucharskiej - opowiadał prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu.

- Wszystkie kortuzy, arkasy i blemasy to nic innego, jak dania pochodzące z XVII-wiecznej kuchni polskiej. Na podstawie tego przykładu widać, że Wieszcz w większym stopniu rozsmakowywał się w nazwach tych potraw, niż w samych daniach, bo nie było to coś, co serwowane było wówczas na co dzień - tłumaczył. 

Czym są pomuchle, figalety, draganty, czy, brunele? Jaka potrawa była charakterystyczna dla kuchni czasów Mickiewicza? Czy możemy odtworzyć XVII-wieczne dania w naszej kuchni? Zapraszamy do wysłuchania nagrania. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Kinga Michalska - dziennikarka; prof. Jarosław Dumanowski (z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu).

Data emisji: 23.12.2018

Godzina emisji: 13.08

ac