Gry kulinarne. "Tu ogranicza cię tylko wyobraźnia"
Karolina Konopka artystka - cukiernik, splata malarstwo, rzeźbę i cukiernictwo, krążąc wokół tortów jako symbolu dostatku i wspólnoty. Fantazyjna forma tortu fascynuje artystkę z perspektywy antropologicznej, jako kwintesencja święta, znak kulminacji oczekiwań i emocji związanych z uroczystością, której jest ekscytującym zwieńczeniem. Sprawdzamy, czy Karolina zmieniła podejście do obiektu sztuki, którego nie można było dotknąć, a co dopiero zjeść. Jej wystawa odbyła się w BWA w Katowicach w dniach 6.11.2020 - 10.01.2021.
17:21 Czwórka/ Sztuka Jedzenia - Tortologia 21.02.2021.mp3 Z artystką Karoliną Konopką rozmawiamy o tortologii (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
- Mój projekt nazywa się tortologia, a rozpoczęłam go ponad rok temu. Jest to analiza społeczno-kulturowo-gastronomiczno-polityczna różnych zjawisk na podstawie wyrobów cukierniczych - opowiada gość audycji. - Pracę nad projektem zaczęłam od czysto estetycznej strony, bo torty zafascynowały mnie jako wytwory, formy, rzeźby, obiekty, które można oglądać w internecie na różnych stronach internetowych. Są robione głównie przez panie i publikowane. Jest to też ciekawe środowisko, galerie tortów w internecie są niezwykłe.
Źr. Vimeo/ Karolina Konopka "Tortologia" - oprowadzania po wystawie - Mała Przestrzeń Galerii Sztuki Współczesnej BWA /Galeria BWA w Katowicach/realizacja video Jan Kowal
Jak mówi artystka, z czasem do tego wizualnego obrazu, dochodziły kolejne wątki, o które projekt był poszerzany. Czytając opis kuratorski wystawy, można powiedzieć, że właściwie jest to nowa dziedzina badań - dziedzina paranaukowa. Przede wszystkim tort jest ważnym obiektem w życiu każdego z nas. Od początku do końca towarzyszy najważniejszym momentom i wydarzeniom z nim związanym. Te słodkie dzieła sztuki są obiektem społecznym i naszym towarzyszem.
- Bardzo lubię obserwować różnego rodzaju imprezy i uroczystości, to sprawia mi największą przyjemność - mówi Karolina Konopka. - Te tortowe obserwacje zaczęłam zapisywać i rozszerzać. Tekst video jest o zmaganiach z tortem, o zręcznościach, o niezręcznościach, o przewracających się kawałkach, o mdłościach, które często występują i próbach poradzenia sobie z tym tortem.
Zobacz także:
Artystkę fascynuje symbolika tortów, które są robione na różnego rodzaju okazje: wieczory panieńskie, kawalerskie, komunie. - Ta cała otoczka związana z tym jest interesująca i problematyczna, bo jak kroić taki tort, który jest w formie eucharystii - wyjaśnia. - To krojenie symboli jest też dla mnie bardzo fascynujące i ma wiele różnych kontekstów. Te wszystkie celebracje tworzą obraz tortów, którym się zajmuję.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Karolina Konopka (artysta cukiernik)
Data emisji: 21.02.2021
Godzina emisji: 13.16
aw/mat.pras.